fbpx

Min blog

spontan helbredelse

nøgler til spontan helbredelse
spontan helbredelse bog

NØGLER TIL SPONTAN HELBREDELSE

-Forfatteren Kelly Turner ph.d. som er psykoterapeut, forsker, rådgiver og underviser, har blandt andet været rådgiver for kræftpatienter på et stort kræftforskningshospital i USA. Da hun stødte på begrebet *Spontan helbredelse, undrede det hende hvorfor ingen læger interesserede sig for hvorfor og hvordan nogle overlever diagnosen uhelbredelig cancer. Hun fandt over 1000 beskrevne og publicerede  eksempler på *spontan helbredelse som ingen havde interesserede sig for at undersøge. Hun besluttede sig for at forske i det, og har rejst i 10 forskellige lande, i jungler, bjerge og afsidesliggende steder og interviewede over 50 ikkevestlige alternative behandlere, og gennemgået de mere end 1000 publicerede cases.

Undersøgelsen har fundet mere end 75 forskellige faktorer der har medvirket på forskellig vis, men de 9 der gik igen flest gange er gengivet i temaer i bogen: AT ÆNDRE KOSTEN RADIKALT, Kontrol over helbredet, følge sin intuition, urter og kosttilskud, slippe undertrykte følelser, øge positive følelser, modtage social støtte, dyb spirituel kontakt og sidst, at have gode grunde til at leve. Der er ikke nogen rangordning i den måde de er listet på.

Der bliver naturligvis gået i dybden med emnerne i bogen, og jeg tager kun overskrifterne frem her, for at sprede budskabet, og måske inspirere nogen? Måske skal vi de næste par måneder bruge noget af tiden på at forsøge at booste vores sind, krop og immunforsvar, gøre os mere modstandsdygtige overfor vinterens (og resten af årets) udfordringer? Bogen er skrevet om kræft, men man kan tage det som en inspiration på de områder det giver mening, om det er almindeligt velbefindende, sygdomme eller ubalancer i kroppen, må være op til den enkelte. Bogen står i kontrast til de sidste års fokusering på sygdom, hvor der stort set ingen oplysning om forebyggelse har været. Bogen inspirerer til at interessere sig for, og tage ansvar for, sit eget helbred og bidrage til helbredelse.  Jeg kan ikke stå til ansvar for det der står i bogen, og jeg vil ikke forsvare det, eller påstå det er hverken korrekt eller ukorrekt, jeg synes blot det er meget interessant og i sidste ende handler alt jo om vores overbevisninger. Nogle emner er lettere at gengive i overskrifter end andre, men vækker det et eller andet i dig, så køb, eller lån bogen og læs i dybden om undersøgelsen, og de indsatsområder du finder mest spændende og relevante. Jeg prøver at gøre det så kort som muligt, men samtidig så det måske giver en lille indsigt.

 

AT ÆNDRE KOSTEN RADIKALT, er første tema & kapitel.

..Det er ikke sådan at læger generelt ikke tror på at maden kan have en helbredende virkning, de har bare ikke lært noget om det. Hvis læger gav sig i kast med at studere det, ville de erfare at vi er hvad vi spiser, eftersom fødens celler bliver nedbrudt og bliver til kroppens celler. I øvrigt påvirker alt hvad vi spiser og drikker kroppens kar og væv direkte, og gør dem mere eller mindre inflammatoriske, alt efter hvad vi putter i kroppen…

Som noget af det første nævnes kvaliteten af VAND. Samtidig påpeges det at vi i Danmark har særdeles høj vandkvalitet i forhold til krav i resten af verden, og det er jo fantastisk! Filtreret vand med citron om morgenen, og et tilskud af spormineraler anbefales som udgangspunkt..

Kapitlet konkluderer i hovedpunkter:

 • Tag ansvar for din mad. Start blidt med at skære lidt ned på sukker, slik, mejeriprodukter, kød og forarbejdede fødevarer, og tilfør gradvist nogle sundere alternativer (f.eks. kokos is, quinoa, Pinto bønner, hampemælk). Gradvist kan de udelukkes mere og mere.
 • Spis mindst 1 frugt eller grøntsag til hvert måltid, indtil mindst 50% af måltider består af frugt eller grønt. Jo mere jo bedre.
 • Prioriter hvilke madvarer du VIL købe økologisk (minimum kød og mejeriprodukter og de produkter der er udsat for flest pesticider).
 • Start dagen med et glas filtreret vand med citron. Undgå i videst muligt omfang brug af flasker med BPA

Næste skridt kan være at presse frisk økologisk frugt og grønt, samt helt at udelukke alt sukker der ikke kommer fra frugt.

 

LAD MAD VÆRE DIN MEDICIN OG MEDICIN VÆRE DIN MAD.

Hippokrates.

Hippokrates mente at den bedste medicin var sund mad og vand, og medikamenter og operation absolut sidste udvej.

Spontan helbredelse defineres i bogen som: (forkortet og sammenskrevet) Når kræft går i sig selv uden brug af kemisk medicin. Kemisk medicin ikke virker og ikke bedre kræften hvorefter der skiftes til alternativ behandling som fører til helbredelse. En kombination af kemisk medicin og alternativ behandling som fører til overlevelse i minimum 5 år, til trods for statistisk overlevelse på under 25%.

 

KAPITEL 2: AT TAGE KONTROL OVER HELBREDET

”..*Spontane overlevere forholder sig til helbredet ved at tage kontrol over egen helbredelses process, hvilket er af afgørende betydning. Ud fra det jeg har lært, drejer det sig om at få kontrol over eget helbred på 3 felter; At have en aktiv rolle (modsat en passiv rolle) i forbindelse med sit helbred, villighed til af foretage forandringer i sit liv, og at være i stand til at modstå modstand…” ”  ..Det næste aspekt af at tage kontrol over egen helbredelse er, at du, for at helbredelsen kan finde sted, er nødt til at være villig til at analysere dit liv og foretage forandringer.. Det adskiller sig fra den moderne medicins paradigme, hvor man sjældent giver sig tid til at analysere den enkelte patients særlige livsstil og i stedet er tilbøjelig at ordinere piller som hurtig løsning eller en operation for at afhjælpe et problem..” ” ..Så på baggrund af de undersøgelser der viser at hjælpeløshed kan svække vores immunforsvar, og ud fra observationsundersøgelser der viser at det at tage kontrol er et fælles træk blandt *spontane overlevere, kan man vist roligt konkludere at det er vigtigt at have en aktiv rolle, frem for en passiv rolle, i forbindelse med sit helbred. Det er måske ligefrem en afgørende faktor for kroppen evne til at helbrede sig selv.”

 

Kapitlet opsummerer følgende:

 • Find en læge som ikke bliver irriteret over dine spørgsmål, heller ikke det du selv har undersøgt. Når du har funden dén læge, så udvid det til at gælde alle dine behandlere; akupunktør, massageterapeut, energihealere, ernæringsvejleder osv.
 • Find ud af hvordan du vil undersøge ting, hvilke kilder du har tillid til. Læs mindst 1 helbredsrelateret artikel fra en af disse kilder om ugen. At holde dig informeret er det vigtigste du kan gøre for egen healing.
 • Brug et ark papir og noter 3 overskrifter; fysisk,  -  mental / følelsesmæssig   -  Analyser alle aspekter af disse områder, og finde de hovedområder der giver mening for dig at forbedre, hvor du mener du kan skabe mere glæde / lykke for dig selv. Arbejd herefter med disse hovedområder først.
 • Find en ansvarspartner. Når du selv begynder at tage kontrol over din helbredelses process, vil du møde modstand og tvivl fra omgivelserne. Din ansvarspartner skal være en IKKE KRITISK person, som drager dig til ansvar for de forandringer du foretager, og vil foretage, så du bedre kan modstå kritikken fra omgivelserne. Du kan gøre det samme for den anden person.

 

HEALING ER DEN GRUNDLÆGGENDE NØGLE TIL SUCCES.

Pablo Picasso.

 

 

 

Kapitel 3; AT FØLGE SIN INTUITION 

”..Selvom der ikke er meget forskning i intuition, så ved forskerne dog at der er over 100 millioner neuroner i vores fordøjelseskanal, samme slags som findes i hjernen. Det forklarer hvorfor vi nogle gange har en helt klar ”mavefornemmelse” for en sag. Maven kan med dens 100 millioner neuroner tænke på samme måde som hjernen kan, og mave-hjernen kan handle uafhængigt af hoved-hjernen (f.eks. når vi mærker et jag i maven). Maven kan give dig følelsen af stress, angst, uro når den fortæller dig, at DER HER skal du absolut holde dig fra at gøre, på samme måde som du kan føle lykke, opstemthed og glæde når den fortæller dig at DET HER skal du absolut gøre. Undersøgelser har vist, at når det drejer sig om vigtige beslutninger såsom at vælge et nyt job, købe nyt hus, indgå et ægteskab, giver det et bedre resultat at stole på sin intuition frem for sin logiske tænkende hjerne”..  ..”De spontane overlevere, jeg studerer, tror på, at kroppen har en medfødt, intuitiv viden om, hvad den har brug for til at blive rask, og at den ofte kan fortælle dig, hvorfor du blev syg i første omgang. Det er derfor, mange spontane overlevere tror, det er afgørende vigtigt at spørge sin intuition, før man lægger en plan for helbredelsesprocessen. Interessant nok striden denne overbevisning mod den tænkning, som er typisk for vestlig medicin. Her holder man patienterne ude af planlægningsprocessen, mens de vestlige eksperter bestemmer hvad der er i vejen med deres krop, og hvad der skal gøres ved det”..

Kapitlet opsummerer følgende:

 

 • Prioriter tid til afslapning uden bøger, tv, radio og andre lignende forstyrrelser. Lyt evt. til stille beroligende musik og lad sindet dagdrømme uden bekymringer og uden at skulle beslutte noget.
 • Når du er i din helt afslappede tilstand, sindet er roligt uden for mange tanker, så lær en teknik der giver dig kontakt med hjernens limbiske del. Man kan altid finde sin egen metode / måde at gøre det på, eller prøve nogle af følgende forslag:

 

 • Guidede visualiseringer som er beregnet til at lære at forstå et bestemt problem eller udfordring. De findes mange steder på nettet eller på CD, itunes osv.
 • Meditation kan føre til nogle stærke intuitive indsigter hos mange mennesker. Start evt. med guidede meditationer indtil du vænner dig af med guidningerne og kan meditere i stilhed.
 • For nogle fungerer det godt at bruge dagbog, når man f.eks. skriver om ” den ene ting jeg vil prioritere at ændre i mit liv er…” eller ”den dybere årsag til mit problem er…”
 • Drømme. Skriv et spørgsmål ned til dig selv, og læs det lige inden du går i seng. Øv dig i af bemærke den afslappede tilstand der opstår lige inden vi falder i søvn, og bed dit intuitive selv om svaret på dit spørgsmål i dine drømme. Skriv så meget du kan huske ned lige når du vågner.

 

 

I LIVSVIGTIGE ANLIGGENDER BØR BESLUTNINGEN KOMME FRA DET UBEVIDSTE,

FRA ET STED INDEN I OS SELV.

Sigmund Freud

 

Kapitel 4; AT BRUGE URTER OG KOSTTILSKUD

…”Den vigtigste forskel mellem kemoterapi på den ene side og vitamintilskud og urtemedicin på den anden er, at hovedparten af al kemoterapi er beregnet på at dræbe kræftceller, mens de fleste tilskud er beregnet til at styrke immunforsvaret, så det kan fjerne kræftcellerne. Disse to behandlingsmetoder udspringer af to meget forskellige måder at anskue kræft på i almindelighed. Dagens konventionelle medicin har en tendens til at se kræft som en indtrængende fjende, kroppen ikke kan bekæmpe..” ..”for at slippe af med kræft er der nødvendigt at ændre de betingelser, den trives under. >De (spontane overlevere) tror med andre ord, at kræft kun kan vokse og overleve i et bestemt miljø, hvor der for eksempel findes blokeringer i form af stillestående energi, er mangel på ilt og næringsstoffer, er fyldt med bakterier og vira og så videre. Hvis du ændre de underliggende betingelser i kroppen, så de bliver sundere, vil kræftcellerne dø af sig selv..” ”..Hvis vi brugte flere antibakterielle fødevarer i madlavningen, for eksempel hvidløg eller gurkemeje, kunne vi nedbringe vores uhæmmede brug af antibiotika. Hvis vi bevægede kroppen ikke dagligt, men en gang i timen, kunne vi holde op med at tage kosttilskud for smerter, ex glucosamin. At sove 8 timer eller mere hver nat i totalt mørke ville gøre at vi ikke behøver et tilskud af melatonin. 15 minutter i solen hver dag ville gøre at vi ikke behøver tilskud af D-vitamin. At spise en kost med et lavt sukkerindhold og forarbejdede kulhydrater ville betyde at vi kunne holde op med at tage antiinflammatorisk tilskud som fiskeolie..”

 

 

Kapitlet opsummerer en masse konkrete råd om vitaminer, mineraler og andre produkter, som jeg udelader her, så der ikke opstår tvivl om hvorvidt jeg anbefaler det, DET GØR JEG IKKE, jeg skriver bare om det jeg finder spændende.

 

Kategori 1; Kosttilskud der hjælper dig med at fordøje din mad.

 • Fordøjelsesenzymer, hjælper dit fordøjelsessystem med at nedbryde maden Specielt (produkter)
 • Præbiotika og probiotika, er gavnlige eller gode bakterier som lever i fordøjelseskanalen, hjælper med at fordøje maden og styrker immunforsvaret.

 

Kategori 2, Kosttilskud der bidrager til at afgifte din krop.

 • Midler mod svamp, er med til at mindske mængden af candida og andre former for svamp. (forslag til produkter)
 • Midler mod parasitter, er med til at nedsætte mængden af af parasitter som sætter sig i fordøjelseskanalen og generer fordøjelsen og immunsystemet. (eksempler på produkter)
 • Bakterie og virusbekæmpelse, bidrager til at fjerne underliggende bakterie og virus infektioner i i kroppen. (produkt forslag)
 • Midler til at afgifte leveren. Leveren er vores primære afgiftningsorgan, kosttilskud kan lette den opgave feks i fht tungmetaller. (produktforslag)

 

Kategori 3, Kosttilskud der styrker immunforsvaret.

 • Mange urter og vitaminer er med til at styrke immunforsvaret. Blandt de mest populære er (produkter)
 • Vitaminer og hormoner, Mange overlevere tager (produkter) indtil mængden af disse er normal i blodet. Din læge kan med en simpel blodprøve teste om du behøver tilskud eller ej.

 

 

 

KUNSTEN AT HELBREDE KOMMER FRA NATUREN, IKKE FRA LÆGEN.

Paracelsus, læge fra det 16. århundrede

 

Kapitel 5; AT GIVE SLIP PÅ UNDERTRYKTE FØLELSER:

”…Overraskende nok er kun 2 ud af de mest anvendte 9 nøgler til spontan helbredelse i denne bog af fysisk art (Kostændringer & urtemedicin og kosttilskud). Resten er af følelsesmæssig eller  art… ..Kapitlet her handler om de følelser fra vores fortid, vi holder fast i, og deres forbindelse til vores fysiske helbred. For at undersøge dette emne i dybden vil vi først se på, hvorfor undertrykte følelser, specielt stress og frygt, er dårlige for helbredet. Derfra vil vi komme ind på, hvordan følelser bearbejde optimalt, og gå videre med historien om, hvordan en af de spontane overlevere gav slip på sine undertrykte følelser som led i helbredelsen af sin lungekræft…” ”..Undertrykte følelser er alle følelser fra fortiden, du holder fast i, hvad enten de er positive eller negative, bevidste eller ubevidste. De mest almindelige følelser vi fastholder er negative følelser som for eksempel stress, frygt, traumer, fortrydelse, vrede eller sorg, men det kan også være en positiv følelse som lykke. De fleste vil mene at det er godt at fastholde lykke, men når lykke er knyttet til fortiden, forvandles det hurtigt til nostalgi, som fastholder os i en fokusering på en erindring om lykke i fortiden i modsætning til faktisk lykke i nuet…” ” .. Det hovedbudskab jeg vil have at du tager med fra dette kapitel, er at vi aldrig bør føle frygt, vrede, sorg, stress og så videre, men snarere, at vi skal forsøge ikke at holde fast i en bestemt følelse alt for længe ad gangen, uanset om den er positiv eller negativ. Følelser skal flyde gennem kroppen ligesom bølger, der slår op på stranden -  ind og ud igen… Målet er ikke at tvinge os selv til at være glade hele tiden, men at lade alle slags følelser, - hvad enten de er positive eller negative – flyde ind i os og væk fra os, så intet fra fortiden bliver båret med ind i nuet og hvert øjeblik kan være en lejlighed til at opleve en ny følelse. ”

 

 

Kapitlet opsummerer følgende;

 • Før dagbog over dine tanker, er populært hjemmearbejde inden for kognitiv adfærdsterapi. Du skal observere de bagved liggende tanker der får dig til at føle glæde eller tristhed, og som mange af os ikke er bevidste om. Hyppige bagvedliggende tanker er jeg duer ikke til noget  eller verden er et farligt sted. Når du er kommet så langt så find en god terapeut, og slip de bagvedliggende tanker der ikke tjener dig. (forkortet og sammenskrevet)
 • Lav en liste over følelsesladede øjeblikke, så langt tilbage du kan huske, både positive og negative. Kig herefter listen igennem, husk alle situationerne så godt som muligt. Når du er klar, brænder du listen, samtidig med at du slipper alle de følelser der relaterer sig til de undertrykte følelser fra situationerne.
 • Praktiser daglig tilgivelse, hver morgen når du vågner ved at tænke på en ting eller episode fra fortid eller nutid som du kan tilgive. Hvis der ikke dukker noget om, tilgiver du bare dig selv for noget du har gjort tidligere.
 • Tag et kursus i stresshåndtering, et populært et er MBSR (mindfulness baseret stress reduktion), hvor du lærer meditationsteknikker til stresshåndtering.
 • Opsøg en healer eller terapeut. Gå i det mindste i en kort periode hos en god energihealer eller psykoterapeut og forløs undertrykte følelser fra fortiden.
 • Prøv hypnose, desensibilisering ved hjælp af omprogrammering af øjenbevægelser (EMDR). For at slippe undertrykte følelser kan det være nødvendigt at bruge teknikker som hypnose eller EMDR, (eller anden energi-psykologi).

 

 

 

VREDE ER EN SYRE, SOM KAN GØRE MERE SKADE PÅ DET KAR, DEN GEMMES I,

END PÅ NOGET, DEN UDGYDES OVER.

-Mark Twain

 

AT ØGE POSITIVE FØLELSER, er tema i kapitel 6.

..”Når vi er glade og kærlige, bliver kroppen oversvømmet med kræftbekæmpende immunceller, følelseslivet er fri for stress og bekymringer og relationer i det sociale liv og på arbejdet forbedres. De overlevere jeg undersøger, arbejder systematisk på at finde måder at øge den mængde kærlighed, glæde og lykke de oplever i nuet, på..””..Når vi føler glæde eller kærlighed, fortæller hormonerne kroppen at den skal bruge tid på at reparerer ødelagt celler, fordøje maden og helbrede infektioner..””..Hver gang vi føler kærlighed og glæde sender kirtlerne i hjernen et væld af af helbredende hormoner ud i blodkredsløbet, blandt andet serotonin. Relaxin, oxytocin, dopamin og endorfiner. Disse hormoner kommunikerer øjeblikkeligt med alle kroppen celler og giver dem besked på at gøre ting som (forkortet): Sænke blodtryk og puls og kortisolniveau. Gøre vejrtrækningen dybere, fordøje maden langsommere. Øge aktiviteten i de røde og hvide blodlegemer, så immunforsvaret støttes. Øge de naturlige dræberceller som hjælper med at dræbe kræftceller, og fjerne infektioner..”

”..Det livsbekræftende budskab i dette kapitel er meget enkelt; hvis du er under kronisk stress, kan din krop ikke helbrede sig selv. Men hvis du beslutter dig for at være lykkelig i 5 minutter hver dag, forsyner du dit immunforsvar med raketbrændstof. Jeg forsøger selv at finde nogle øjeblikke med kærlighed, glæde og lykke hver dag, at være lykkelig hver dag, i bare 5 minutter, er lige så vigtigt for dit helbred som nogen form for medicin.”

 

Kapitlet sammenfatter følgende:

 • Indled hver dag med et smil eller en følelse af taknemmelighed. Start evt. dagen med at se dine sjove yndlingsvideoer på youtube, eller du kan have en dagbog ved din seng, og som det første du gør om morgenen, er at skrive 5 ting ned som du er taknemmelig for.
 • Overvåg dine medier. Vi bliver bombarderet med information, hvoraf det meste er negativt og skaber frygt. Sørg for at le og føle taknemlighed FØR du læser dagens nyheder, og sorter i de nyheder og information du vil tage ind.
 • Kig din underholdning igennem. Sorter i det du ser, dramaserier og mordmysterier kan være spændende, men de styrker ikke dit immunsystem på samme måde som komedier. I stedet aktiverer de stressreaktion i kroppen, tilføj derfor en sjov tvserie eller komedie til din underholdning.
 • Find sjove venner. Familie og venner kan ligesom skræmmende nyheder og dramatisk underholdning udløse stress i kroppen, i stedet for at aktiverer helbredelsesrespons. Gennemgå dine relationer og spørg dig selv ”føler jeg mig drænet eller beriget af denne person”, og prioriter de mennesker de giver dig energi.
 • Bliv aktiv. Find aktiviteter der bringer glæde og som du kan udføre dagligt. Motion, gå en tur i naturen, ordne have, synge, danse, mediterer, fotografere, lave mad, ringe til gamle venner, give en gave til nogen, vær med i et lokalt kor eller udfør frivilligt arbejde. Lav mindst 3 ting om ugen der bringer dig glæde (at se TV tæller ikke med). Hvis du er en af de mange der har glemt hvordan du er glad, så brug et stykke papir og skriv nogle situationer ned, hvor du mindes at have moret dig og været glad. Brug listen til inspiration.
 • Tjek ind hos dig selv hver aften. Inden du sover skal du spørge dig selv ”havde jeg mindst et lykkeligt øjeblik i dag”? Bid mærke i det øjeblik og vær taknemmelig for det. Kan du ikke finde det øjeblik, så smil for dig selv og vær taknemmelig for det der er.

 

LIVETS FORMÅL ER AT VÆRE LYKKELIG

14. Dalai Lama

 

AT TAGE IMOD STØTTE FRA ANDRE, er tema i kapitel 7.

”..Mennesker er af natur sociale væsner, mennesker har brug for hinanden på et helt basalt niveau for at overleve.. ..Mennesker bliver ved at være afhængige af hinanden resten af livet, fordi det at stå sammen historisk set har vist sig at forbedre vores personlige sikkerhed og fødevareproduktion..” ”..Næsten alle spontane overlevere jeg undersøger, mener at den kærlighed de fik fra andre, mens de var syge, faktisk hjalp deres fysiske krop til at blive helbredt. For nogle kom det som en overraskelse. De havde ikke ventet at kærlighed kunne få denne håndgribelige virkning på deres krop. For andre bestod prøvelsen i den mængde af kærlighed, der pludselig strømmede dem i møde, ikke bare fra nær familie men også fra venner de havde glemt alt om..”..”videnskabeligt set er der mange beviser, som støtter tanken om, at det er gavnligt for det fysiske legeme at modtage følelsesmæssig støtte fra andre. Ud fra et mere generelt perspektiv har undersøgelser gentagne gange vist, at mennesker med flere sociale kontakter lever betydeligt længere end mennesker  med færre sociale kontakter, og de har også en lavere forekomst af kræft. Det, der er så utroligt ved de sociale kontakters styrkende virkning på helbredet, er at de har vist sig at være mere gavnlige end motion, sund kost, eller endda at holde op med at ryge og drikke..””..Det andet aspekt af at modtage kærlighed og støtte er tanken om, at det overordnet set handler om ikke at føle sig alene, ikke at føle sig ensom, selvom måden vi opnår dette på varierer fra menneske til menneske..” ..”Det tredje aspekt af at modtage kærlighed er vigtigheden af fysisk berøring i forbindelse med helbredelse. Jeg taler ikke om sexuel kontakt, men om enkle ting som at få et knus, lægge armen om en andens skulder, give massage der letter smerter. For mange af de overlevere jeg arbejder med, er det at blive rørt ved regelmæssigt af andre en vigtig del af deres helbredelsesproces..”

 

Kapitlet sammenfatter i 2 kategorier (om man er kræftpatient eller pårørende til en kræftpatient), jeg har sammenskrevet, så det ikke fremgår som gode råd til hverken det ene eller andet, men bare gode råd 😊(der er flere direkte råd til patienter og pårørende i bogen som jeg udelader her).

 

 

 • Kontakt en du holder af, ved bare at tage telefonen i dag og gøre det. Fortæl vedkommende at du har tænkt på ham/hende, og vil høre hvordan det går. Er det på telefonsvarer, fortæller du også at personen ikke skal føle sig forpligtet til at ringe tilbage. I morgen ringer du til en anden person. Denne enkle handling, bevirker et skyl af helbredende hormoner i kroppen.
 • Meld dig på et lokalt motionshold med blid gruppetræning. Spis sundt og tilbyd et sundmåltid til dine nærmeste.
 • Vær ikke bange for at bede om hjælp hvis du har behov for det. Dine venner, familie og bekendte ønsker at hjælpe dig på de måder de kan, men hvis du ikke beder om det, ved de ikke at du har et behov.
 • Tilbyd din hjælp til dem i din omgangskreds der har behov for hjælp.
 • Planlæg en dag med tid til forkælelse. En eftermiddag i en spa eller at overvære en sportsbegivenhed kan give glæde.

 

 

I FATTIGDOM OG ANDRE AF LIVETS ULYKKER ER SANDT VENSKAB ET SIKKERT TILFLUGTSSTED.

-Aristoteles

 

Kapitel 8; AT OPNÅ DYBERE SPIRITUEL KONTAKT

”Dette kapitel overvejer tanken, i dens enkleste form, om fysisk helbredelse som følge af ens forbindelse med en dybere (eller højere) energi, der af nogle mennesker personificeres som Gud, af andre kaldes sjælen, og af endnu andre betragtes som allerstednærværende livskraft, der kan betegnes som energi, chi eller prana. Her i kapitlet vil jeg omtale den som spirituel energi, men hvis du har det sådan, at ordet spirituel får dig til at krympe, kan du bare erstatte det med dyb fredfyldt energi..” ”..Dette kapitel ser på en tredje slags kærlighed, jeg kalder for spirituel kærlighed, og som mange af de mennesker jeg studerer kalder betingelsesløs og universel kærlighed. De beskriver at de mister fornemmelse af at være adskilt fra andre, de føler ikke længere individualitet, men smelter i stedet sammen med alt og alle. Denne følelse begynder at oversvømme hele deres væren, når de er engageret i den spirituelle praksis. Den kommer ikke fra nogen bestemt kilde, og retter sig mod alting. De beskriver det som en dyb universel kærlighed, vi har adgang til i en hvilken som helst situation, men kun hvis vi aktivt forbinder os med den..” ”..Vi lever i en kultur, der prioritere individualisme frem for alt andet.  Vi lærer at blive individuelle borgere, der lever uafhængige og adskilte i forhold til andre mennesker. Men alle de store spirituelle traditioner lærer os lige det modsatte – at vi usynligt er forbundet med hinanden gennem tætte bånd, og at vi i virkeligheden består af den samme spirituelle energi. Hvis du endnu ikke har oplevet den universelle kærlighed, hvor følelsen af individualitet forsvinder og du føler dig forbundet med alt og i fred med alt, så har du formentlig endnu ikke haft en fuldgyldig oplevelse af denne tredje slags kærlighed, som mange spontane overlevere beskriver som den dybeste kærlighed der findes..””..Forskerne er kommet langt  i udforskningen af de fysiske virkninger af en spirituel praksis, og jeg tror, de en dag vil være i stand til at forklare, præcis hvorfor og hvordan Matthew (beskrevet i kapitlet) blev helbredt ved at bruge meditation til at få kontakt med det spirituelle. Indtil da, er det vigtigste du kan tage med fra dette kapitel nok, at spiritualitet kan være en fysisk og sanset oplevelse af betingelsesløs kærlighed, der opstår som følge af daglig praksis i form af meditation, bøn eller selv dans, sang, havearbejde og så videre. Begrebet spiritualitet behøver være begrænset til en række religiøse forestillinger..””..Det er derfor jeg råder kræftpatienter til at finde en spirituel praksis, der fungerer for dem – ikke blot fordi det beviseligt styrker immunforsvaret, men også fordi det ganske enkelt føles fantastisk..”

 

Kapitler sammenfatter følgende:

 • Dyb vejrtrækning. Brug et øjeblik på at lægge alt til side, lukke øjnene og trække vejret dybt 10 gange. Læg hænderne nederst på maven og mærk hvordan maven bevæger sig op og ned med vejrtrækningen. Når du åbner øjnene, så mærk om du føler dig mere rolig. Beslut dig for at gøre det hver dag i 2 uger.
 • Gå en tur i det fri, kun med dig selv, og evt. lidt beroligende musik. Prøv ikke at tænke på noget, bare kig på verden omkring dig. Hvis dine tanker begynder og du bliver rastløs, så prøv dette lille mantra; på din indånding siger du til dig selv jeg er taknemmelig for og på udåndingen siger du svaret. Beslut dig for at gøre dette i 2 uger.
 • Guidet visualisering. Mental billeddannelse er er et kunstgreb til at standse tankerne, fordi det får bevidstheden til at fokusere på billederne i stedet for at løbe løbsk. Beslut dig for at gøre dette i 2 uger.
 • Guidet meditation, kan lige som visualisering lånes på biblioteker, hente på nette, købes på itunes osv. Jon Kabat-zinn og Eckhart Tolle foreslås. Beslut dig for at gøre det hver dag i 2 uger.
 • Daglig bøn. Hvis bøn appellerer til dig, kan du afsætte tid til det hver dag i mindste 5 minutter. Træk vejret dybt mens du beder, og se om du kan få kontakt med en fredfyldt og guddommelig energi.
 • Spirituelle grupper kan evt også findes i dit område. Mange mennesker oplever at det at praktisere i en gruppesammenhæng letter koncentrationen og giver dem den støtte, de behøver for at gøre det til en daglig vane, hvis de lige er ved at starte med at få en spirituel praksis.
 • Grupper på nette, kan også være en mulighed hvis ikke der er fysiske grupper der hvor du bor. Vælg en praktisk orienteret gruppe, hvor deltagerne opfordres til at holde øje med, hvordan deres daglige praksis går.

 

DEN STØRSTE MISFORSTÅELSE INDEN FOR SYGDOMSBEHANDLING ER,  AT DER FINDES LÆGER TIL KROPPEN OG LÆGER TIL SJÆLEN,  SKØNT DE TO TING IKKE KAN ADSKILLES.

-Platon

 

Kapitel 9; AT HAVE GODE GRUNDE TIL AT LEVE

”..Spontane overlevere og alternative behandlere understreger, at en persons ønske om at overleve skal udspringe fra den inderste kerne i vedkommendes væsen og være betingelsesløs. Den urokkelige overbevisninge er; Ja! Jeg ænsker at blive ved med at leve. Der er ingen tvivl i personens sind om, at han eller hun er totalt begejstret for livet og ønsker at blive på jorden så længe som muligt..”  ”.. Bevidstheden styrer koppen og ikke omvendt. Det er videnskabeligt bevist, at når man har en stærk følelse eller tanke, bliver der øjeblikkeligt udskilt kraftfulde hormoner i blodstrømmen, som enten har gavnlige eller skadelige virkninger på immunforsvaret afhængigt af karakteren af følelsen eller tanken. Set ud fra den alternative lægekunst trækker vi chi ind i kroppen, hvis vi har gode grunde til at leve – lidt som at trække vejret dybt. ..””..Men hvis vi ikke er glde for at være her, vil vi til sidst ikke hente tilstrækkelig chi ind til at holde kroppen i live, og chi er den energi der giver kroppen liv..” ”..En anden indikation stammer fra en lignende undersøgelse af ældres menneskers vilje til at leve. I denne undersøgelse levede de ældre mennesker længst, der havde en stærk vilje til at leve, uanset deres alder, køn, eller forudgående sygehistorie. I denne undersøgelse spiller gode grunde til at leve altså større rolle end ting som at være syg eller at være ældre end mennesker i dine omgivelser, når det handler om, hvem der lever længst..”

Bogen sidste kapitel, inden konklusionen, sammenfatter følgende:

*Skriv ned hvor mange år du ønske at leve. Forskning viser at de fleste mennesker der bliver 100 år eller mere, hele tiden, ud fra en dyb overbevisning, vidste at de ønskede at leve, til de blev mindst 100 år. Klæb en gul post-it op med den alder du ønsker at blive, så den er synlig hver dag ved dagens start.

*Skriv ønske udgaven af din nekrolog ned. Det kan lyder morbidt, men sæt dig ned med beroligende musik, og nedskriv din nekrolog, medmindre det strider mod din religiøse overbevisning. Skriv også ned hvem der helst skal overleve dig. Selv om det er meget følelsesladet, så er det min erfaring at det er en effektiv måde, at konfrontere sin frygt for døden på, og bringe sine dybeste ønsker for dagen.

*Lav en liste over alle nuværende gode grunde til at leve og nyde tilværelsen. Gør det når du er i godt humør, så du kan lave en dejlig lang liste over alle de ting, der for tiden giver mening og glæde. Sæt en stjerne ud for de ting du vil forstærke og have mere af.

*Prøv denne effektive øvelse til at finde dit kald i tre trin. Rick Jarow; The ultimate anti-career guide; the Inner path to finding your work in the world. Efter min mening af de mest effektive måder at komme i kontakt med sit dybeste kald på.

1.Sørg for at udføre del 1 og 2, inden du læser del 3, så den ikke farver øvelsen.

*Forestil dig du har ubegrænset rigdom, er sund rask og garanteret total succes med det du måtte sætte dig for at lave. Lad fantasien boltre sig. Tag et papir, og skriv ned hvad du ville gøre med dit liv. Sørg for at få de ting med der vedrører familie, karriere, hobby, bolig, rejser, fællesskaber osv

*En anden dag tager du igen et stykke papir. Nu forestiller du dig at du skal dø om halvandet år af et smertefrit hjertestop, der ikke kan forhindres. Der er ingen andre omstændigheder der ændrer sig, du får ikke flere penge eller noget i den stil, hvordan vil du så tilbringe det sidste halvandet år af dit liv.

*Når du har udført ovenstående læses dette! Pointen med øvelsen er at når svarerne i de to øvelser ligner hinanden, vil du være tæt på dit kald. Du har erkendt og identificeret nogle af dine dybeste ønsker her i livet, når den måde du vælger at leve dit liv på (hvis du havde succes og ubegrænsede midler) begynder at være i harmoni med det, du ville vælge at gøre med dit liv, hvis du blot havde halvandet år tilbage.  Led efter det dine svar i pkt. 1 & 2 har til fælles.

 

JEG TROR IKKE, MENNESKER LEDER EFTER LIVETS MENING I NÆR SÅ HØJ GRAD,

SOM DE SØGER EFTER OPLEVELSEN AF AT VÆRE I LIVE.

-Joseph Campell

Spontan helbredelse defineres i bogen som: (forkortet og sammenskrevet) Når kræft går i sig selv uden brug af kemisk medicin. Kemisk medicin ikke virker og ikke bedre kræften hvorefter der skiftes til alternativ behandling som fører til helbredelse. En kombination af kemisk medicin og alternativ behandling som fører til overlevelse i minimum 5 år, til trods for statistisk overlevelse på under 25%.

 

 

 

 

 

 

STRESS, ANGST og PTSD

STRESS, PTSD OG GENERALISERET ANGST

Rigtig mange af os oplever stress i vores arbejdsliv og/eller privatliv. Flere af os oplever at blive mere eller mindre syge af stress. Nogle en enkelt gang og andre flere gange i løbet af livet. I følge psykiatrifonden henvender omkring 500.000 danskere sig årligt til deres læge i forbindelse med stress. Et estimat lyder på at ca. 35.000 mennesker hver dag er sygemeldt på grund af stress. Ikke mindre end 30.000 personer indlægges på grund af stress. Og faktisk dør omkring 1.400 danskere hvert år af stress.

STRESS OPLEVES FORSKELLIGT

Symptomerne på stress er mange og forskellige. Heldigvis oplever vi ikke alle sammen dem alle. Og vi oplever dem også med forskellig intensitet. Når man er ramt af stress, fanget i stressen, kan det faktisk være svært selv at lægge mærke til symptomerne. Specielt i begyndelsen, og stress udvikler sig over tid. Ofte tage symptomerne mere og mere til, hvorfor vi hen ad vejen kan ”vænne” os til nogle af dem.

Vi lever samtidig i et præstationssamfund, og vi har vænnet os til at gå på arbejde, selvom vi ikke altid føler os 100% på toppen. Vi har vænnet os til indimellem at have en lille smule ondt i kroppen, og stadig præstere. Vi har også vænnet og til at have en vis grad af stress i kroppen. Hvilket heller ikke er skadeligt i små doser, i kortere perioder. Men når vi gennem længere tid overhører de små signaler som kroppen sender til os, så bliver det sværere og sværere at vide hvornår vi skal reagere.

SYMPTOMER PÅ STRESS

Stress kan blandt andet have følgende fysiske symptomer; - indre uro, - mavesmerter, - hjertebanken, - nedsat potens. -Man tager meget på eller -taber sig meget, - får ofte infektioner og måske - forværring af eksisterende kronisk sygdom.

Stress

Derudover er der også en række psykiske tegn som omfatter; - træthed, -irritabilitet og hukommelsesbesvær. - Generelt ulyst, -manglende/nedsat humoristisk sans, -manglende lyst til sociale arrangementer, -vredesudbrud, -tristhed.

Læg oven i det, at du døjer med søvnløshed. Enten at du ikke kan falde i søvn, og bruger flere timer på at tankerne kører rundt i hovedet. Eller at du vågner om natten og ligger lysvågen, igen ofte med tanker der kører rundt i hovedet. Eller begge dele. Du oplever også at være uengageret i ting du ellers har været engageret og interesseret i. Du er mere syg, eller har lyst til at melde dig syg, og du bruger flere stimulanser såsom kaffe, alkohol, stoffer og lignende. Du er ubeslutsom og har svært ved at få gjort ting, og i det hele tage mærke hvad du har lyst til.

SYMPTOMERNES VARIGHED OG INTENSITET

De fleste af tegnene på stress kender mange af os, og vi oplever dem af og til. Eller har gjort det på et tidspunkt i vores liv. Og det er helt normalt. De fleste har ondt i maven en gang imellem, eller en uro i kroppen når der skal ske et eller andet. Vi kan også i en periode have behov for mere hvile og være trætte, hvis vi har haft en travl periode, eller brugt os selv meget. Eller have svært ved at træffe en eller flere beslutninger, fordi det er store beslutninger der betyder meget for os. Det er helt fint og helt almindeligt.

Men går vi rundt med hjertebanken i længere tid, har uro i kroppen, og sover dårligt om natten, så skal vi lytte til kroppen. Mister vi samtidig appetitten og taber os, eller drikker en flaske vin hver aften for at falde i søvn, så er der ubalance i tingen, og vi skal reagerer.

PTSD OG DIAGNOSEN

PTSD er også en stress reaktion i kroppen, og mange af symptomerne kan minde om symptomerne fra stress. Ikke mindst fordi vi oplever forskellige symptomer og intensitet. PTSD eller posttraumatisk belastningsreaktion som er den officielle betegnelse i Danmark, adskiller sig fra stress.

PTSD stress

Det der helt klart adskiller PTSD og stress er, at man for at få PTSD diagnosen skal opfylde, at man skal have været udsat for en meget voldsom oplevelse. En oplevelse af katastrofekarakter, der ville give symptomer hos næsten alle der oplevede det. Symptomerne skal være opstået inden for maksimalt 6 måneder efter hændelsen.

PTSD OG SYMPTOMERNE

Man genoplever den voldsomme oplevelse igen og igen i form af flashbacks. Man bliver grebet af frygt, og kan opleve kraftige muskelspændinger og søvnløshed. Man gør alt hvad man kan, for at undgå situationer der på nogen måde minder om den voldsomme oplevelse. Det inkluderer steder, lyde, mennesker, film, tv-programmer, bøger, selve årsdagen for hændelsen og andet. Amygdala, kroppens alarmsystem er konstant på vagt, og man kan reagerer på selv små lyde.

PTSD angst

ÆNDRINGER I PERSONLIGHEDEN

De ovenstående reaktioner kan påvirke personligheden så meget, at man ændrer personlighed. Man kan opleve at miste interessen for ting man tidligere fandt interessante. Man kan have svært ved at mærke kærlighed og nærhed, og det kan derfor være svært at være sammen med andre mennesker. Også dem der er helt tæt på en.

Man kan også miste interessen for sig selv, og befinde sig i en tilstand af ligegyldighed og følelsesløshed, som kan føre til magtesløshed. Koncentrationsevnen er også ofte påvirket og det kan være meget svært at huske. Alle disse symptomer fører ofte også til at der udvikles en grad af depression. Selvmedicinering med alkohol, hash, stoffer for at mindske og ændre oplevelsen af symptomerne er ikke unormalt, hvilket forværrer symptomerne og situationen. Det er vigtigt at man får hjælp udefra. Og da det kan være svært, og uoverskueligt, selv at række ud efter hjælpen, er det vigtigt at folk omkring den traumatiserede tilbyder hjælp.

GENERALISERET ANGST

Jeg har skrevet andetsteds om mine definitioner af angst, som jeg kalder frygt, i stedet for angst. Denne definition er derfor kun ganske kort om den generaliserede angst, som jeg blot kalder angst. Angst kommer ud af det blå, i alle mulige situationer, uden at man egentlig ved hvad det handler om. Det kaldes også ”frit flydende” angst, da det ikke er forbundet med bestemte situationer, objekter eller steder.  Derudover bliver det beskrevet, at man bekymrer sig mere end ”normalt”. Man er i en mere eller mindre konstant tilstand af uro og ængstelse, som kan skyldes alt muligt. Man kan eksempelvis bekymre sig meget om sin økonomi, sit parforhold, sin bolig, arbejdet, eller mangel på samme. Man kan også bekymre sig for selve angsten, angsten for at angsten kommer igen.

 

stress angst

SYMPTOMERNE

Symptomerne ligner symptomerne fra PTSD og stress og forplanter sig i kroppen. Det kan eksempelvis være anspændthed, hjertebanken, hovedpine, brystsmerter, spændinger i musklerne og tørhed i munden. Symptomerne gør, at man kan tror at man fejler alt muligt fysisk, da symptomerne opleves som reelle fysiske smerter. Og igen er den forstyrret søvn også et symptom, der medfører udmattelse og træthed. Generelt vil jeg tilføje, at vores søvn påvirkes hver gang vi (i længere tid) ikke føler os godt tilpas. Det er derfor et symptom mange af os oplever, fordi mange af os, ikke 100% lever det liv vi ønsker at leve, og går på kompromis med værdier og overbevisninger.

DET ER MULIGT AT FÅ HJÆLP

Der er mange tilgange til behandling af stress, PTSD og generaliseret angst.  Og da vi alle er forskellige, er der også forskellige løsningen. Jeg hjælper dig gerne videre på din vej.

 

få hjælp

PTSD

PTSD er udløst af en voldsom begivenhed, eller en række af voldsomme begivenheder, og derfor er traume terapi det rigtige redskab, til at bearbejde disse begivenheder. Traume behandling, biologisk traume terapi, kan frigive den energi, der på et biologisk plan genaktiverer de fysiske symptomer der har forbindelse til hændelsen. Teknikkerne i biologisk traume terapi og tapping/EFT/TFT minder om hinanden og supplerer hinanden, traumeterapi er dog mere avanceret. Der er lavet mange studier i forhold til behandling af PTSD med tapping /EFT/ TFT hvis du har lyst til at dykke ned i dem.

STRESS

Stress kan også behandles med traumeterapi eller tapping, alt efter hvad der har udløst stressen. Og et stress forløb hos en stress-coach kan også være det rigtige valg for mange. Jeg kender personligt Michall fra lifeconsulting og kan varmt anbefale hans stress behandlings forløb, han er meget empatisk og dygtig.

GENERALISERET ANGST

Den ”fritflydende” angst der omtales her, kan have mange vinkler i forhold til behandling. Modsat PTSD er det ikke tydeligt hvad der udløser angsten, og det kræver en nysgerrig terapeut, der kan være støttende og vedholdende, og guide dig i at udforske dig angst. Der er mange tilgange til at arbejde med angst, og hvilken der er den helt rigtige for lige præcis dig, kan kræve en del undersøgelse.

 

KONTAKT MIG

Kontakt mig via formularen på siden eller ring på 26241636, eller send en mail til info@gertandersen.dk.  Du kan altid få en gratis 30 minutters samtale, online eller fysisk møde på Vesterbro i København. Sammen kan vi afklare om jeg er den rette til at hjælpe dig. Er jeg ikke den rigtig til at hjælpe dig, så henviser jeg dig gerne til en af mine kollegaer hvis det er muligt.

En af mine kollegaer har skrevet en artikel om hvordan hun kombinerer følelsesforløsende terapi med hypnoterapi.

JEG HAR ANGST – ELLER HAR JEG ?

JEG HAR ANGST, ELLER HAR JEG ?

Er jeg ”bare” bange for noget, eller er det en fobi?

Er du angst for at flyve, bange for at køre i bus eller har du fobi overfor edderkopper?

Har du socialfobi, er du bange for at være alene eller er du angst for at køre i elevator?

Hvad er egentlig definitionen på angst, og forskellen på at være bange og angst, og hvad du kan gøre ved det. En mulig tilgang kan være biologisk traumeterapi eller følelsesforløsende terapi.

HVOR MANGE DANSKERE LIDER AF ANGST

Da der er forskellige definitioner af angst, er det svært helt at sætte et tal på. Helt klart er det dog, at det drejer sig om rigtig mange mennesker. De officielle tal jeg kan finde spænder fra 1-2%, omkring 50.000 – 100-000 personer, og op til 350.000 – 400.000 personer. Da der er så stort et spænd må det være på grund af definitionen af angst.

DEFINITIONER PÅ ANGST

Når vi googler angst, så får vi en hel del definitioner på det.

Både Sundhed.dk og psykiatrifonden har forskellige uddybende artikeler om angst og mange forskellige grader og kategorier af angst. Der nævnes blandt andet socialfobi, generaliseret angst, PTSD og panikangst.

Min definition af angst som psykoterapeut er ret enkel. Det jeg kalder angst, er den tilstand hvor du bliver angst = bange helt uden grund. Det er det der oftest kaldes generaliseret angst. Det kommer lige pludseligt ud af det blå, i forskellige situationer, uden sammenhæng og uden mønster i hvad der udløser det. Det er min definition af angst, resten er enten fobier eller frygt.

Har jeg angst

HAR JEG ANGST ELLER ER JEG BANGE

Generelt bruger vi angst i mange sammenhænge, blandt andet siger mange, at de ”har angst for at flyve”. Men i denne situation ved vi faktisk hvad vi er bange for, nemlig at flyve. Måske ved man ikke helt konkret hvad man er bange for, ved at flyve, og mener derfor, at det er angst. I min definition er det en frygt, for vi har allerede kredset det ind til at handle om at flyve. Der er ikke samme problem ved at køre i bil, bus eller sejle. Ubehaget bliver udløst i relation til det at flyve, eller skulle flyve, nogle gange kan tanken være nok. Det er ikke frygt for at maskinen kan falde ned, eller lyden fra motoren, eller mange mennesker sammen i en ”blikæske”. Man ved ikke umiddelbart hvad det er man er bange for. Men det er ikke noget der kommer pludseligt ”ud af det blå”, det hænger sammen med det at flyve, og i min definition er det derfor en frygt.

VI KAN VÆRE UNDERSØGENDE OG NYSGERRIGE

Vi kan være nysgerrige og undersøgende, og finde ud af hvad der er der konkret aktiverer frygten. Det er ikke nødvendigvis nemt, det kan være svært og ubehageligt, men det er muligt. Med udelukkelsesmetoden, og ved nænsomt at bevæge os runde i ubehaget, vil der være noget der trigger mere end andet. Det er detektivarbejde, og det er blandt andet det jeg er god til. Jeg vil gerne hjælpe dig til at blive klogere på din frygt.

Psykiatrifonden definerer blandt andet; ”enkeltfobi er angst i bestemte situationer, fx højdeskræk, eller frygt for edderkopper”. Her bliver fobi, skræk, frygt og angst blandet sammen, til at betyde det samme, så her er min definition også anderledes.

FORSKELLEN PÅ ANGST OG FRYGT OG FOBI

Og hvad kan du så bruge det til?  Det kan du bruge til at vide, at alt det ubehag og frygt der er forbundet med at være bange for forskellige ting, det kan vi gøre noget ved. Når det ikke er angst (altså den generaliserede angst uden årsag) så er det enten frygt eller en fobi, og det kan vi undersøge og arbejde med. Vi kan også arbejde med den generaliserede angst, men det er ikke det der er i fokus her. Og der er lidt mere kompliceret.

FØLELSESFORLØSENDE TERAPI

Der findes mange forskellige effektive tilgange der kan lette, mildne og endda nogle gange helt fjerne frygten eller fobien. Som terapeut kan jeg guide dig, til at undersøge helt konkret hvad frygten handler om, og sammen finder vi frem til hvordan den opstod. Med en tilgang der kaldes følelsesforløsende terapi, behandler vi problematikken, og i mange tilfælde mindskes, mildnes eller forsvinder ubehaget. Følelsesforløsende terapi, klinisk EFT, som jeg blandt andet anvender, er videnskabeligt undersøgt og godkendt som evidensbaseret terapi i USA.

 

HVAD ER FØLELSESFORLØSENDE TERAPI ?

FØLELSESFORLØSENDE TERAPI

EFT (emotionel friheds teknik)/ TFT (tankefelt terapi) eller TAPPING, kalder jeg under et følelsesforløsende terapi. Når vi arbejder med følelsesforløsende terapi fokuserer vi på en problematik ad gangen. Følelsesforløsende terapi er specielt effektivt når man er så konkret som mulig. Jo mere man kan fokusere på sin problematik jo bedre og jo hurtigere kan man forløse den. Biologisk traumeterapi forløser også følelser, men har nogle mere avancerede teknikker, der kan forløse mere komplekse problematikker.

HVORDAN FOREGÅR TERAPIEN

Under den indledende samtale, afklarer vi hvilken problematik du ønsker at arbejde med. Herefter er der ikke nødvendigvis ret meget tale i sessionen. Du behøver altså ikke at tale om det traumatiske igen og igen. Du skal ikke nødvendigvis analysere det og du behøver ikke at forstå det. Hvis problematikken er uklar, forsøger vi at finde den i løbet af sessionen, og der vil derfor være mere samtale og spørgsmål undervejs.

Min opgave er at få dig til at fokusere så meget som muligt på din problematik, samtidig med at jeg banker blidt på nogle meridianpunkter. Følelsesforløsende terapi henvender sig til følehjernen, og ikke tænkehjernen. Det handler ikke om at intellektualisere og ”forklare” problemet. Modsat mange andre terapiformer skal vi ikke tale om problemet, men kontakte det via kroppen. Mange mennesker oplever det ret befriende, ikke at skulle italesætte problematikken igen og igen og igen.

HVAD ER TERAPIEN EFFEKTIV OVERFOR

Følelsesforløsende terapi er effektiv overfor mange typer ubehag. Det kan bruges ved negative overbevisninger, allergier, frygt for forskellige ting. Eksamens angst, præstationsangst, kroniske smerter. Egentlig kan man forsimplet sige, at følelsesforløsende terapi kan dæmpe eller fjerne den følelsesmæssige kobling til mange ting. Er man eksempelvis allergisk overfor æbler, kan følelsesforløsende terapi i mange tilfælde dæmpe eller fjerne koblingen mellem æbler og ubehag (allergi). Har man en frygt for at køre i elevator, kan terapien i mange tilfælde dæmpe eller fjerne denne frygt. Har man smerter i en skulder, kan terapien i mange tilfælde dæmpe eller fjerne smerterne. Alene ved at arbejde med opfattelsen af ubehaget, smerterne, kan opfattelsen ændre sig markant. Og ofte er det en permanent dæmpning eller fjernelse, det kommer altså ikke igen efter nogle måneder.

UNDERVEJS I TERAPIEN

Under sessionen banker jeg blidt på nogle meridianpunkter på overkroppen, i ansigtet og på fingrene. Foregår terapien online, eller hvis du foretrækker det, så banker du selv.  Du skal indimellem gentage nogle fokussætninger som vi i fællesskab finder frem til.

Følelsesforløsende terapi kan følelsesmæssigt opleves ret voldsomt i kortere tid, oftest fra et par minutter til 10 minutter. Det kan opleves meget intenst, som om man oplever situationen / problematikken på ny. Lige indtil følelsesforløsningen opstår og du oplever ro, fred og afslappethed i din krop. Jeg kan hjælpe dig videre i din proces, og du kan kontakte mig lige her.

 

Tapping. Følelsesforløsende terapi.

REAKTIVERING AF GAMLE TRAUMER

Nogle mennesker spørger om ikke jeg er bange for at reaktivere et gammelt traume. Nej jeg er ikke bange for det, for det er faktisk det vi gør med følelsesforløsende terapi. Vi reaktiverer gamle traumer/problematikker, for at kunne forløse dem. Ellers kan vi ikke forløse dem. Vi kan ikke tale til dem, og få dem til at falde til ro. Vi kan tale om dem, og finde strategier til at forholde os til dem og undgå dem, men vi kan ikke forløse dem, uden at kontakte dem.

Vi aktiverer den kropslige respons, de fysisk følte fornemmelser, da det er her vi forløser traumer. Det er meget sjældent, at ubehaget ved et reaktiveret traume, ikke er mindre ved sessionens afslutning, end ved sessionens begyndelse.

ROLIG, FREDFYLDT OG LET

Hele filosofien omkring Følelsesforløsende terapi er, at du skal have det væsentligt bedre efter session, end da du kom. Efter terapien kan du forvente at være rolig i hoved, fredfyldt i hjertet og let i kroppen. Det kan du, fordi noget af den lagrede og fastspændte energi er frigivet fra kroppen, og det giver ro og lethed. Jeg kan ikke garantere at det altid sker, men det er min erfaring at det oftest sker.

terapi. roligt nervesystem

OG SÅ LIGE LIDT EXTRA TIL SIDST

Meridianpunkterne og meridianbanerne er brugt i mere end 5000 år og er gammel kinesisk lærdom. Det er samme tilgang der bruges i blandt andet EMDR, zoneterapi og kinesiologi. En af mine kollegaer har skrevet en artikel om hvordan hun kombinerer følelsesforløsende terapi med hypnoterapi.

TFT og EFT er godkendt som evidensbaseret metode i USA. Amerikaneren Dawson Church, har viet sit liv til udbredelses af EFT / TFT. Han har hjemmesiden eftuniverse.com, og udgivet bogen Dine geniale gener, om epigenetik. Bogen beskriver mange års videnskabelige undersøgelser på et sprog der er forståeligt for almindelige mennesker. Teknikken kaldes klinisk EFT, da den er videnskabeligt dokumenteret.

SÅDAN BRUGER DU DIN TERAHERTZ FREKVENSTERAPI BLÆSER

Nedenstående er en super simpel oversigt jeg har lavet, så du kan komme i gang med det samme.  HUSK at Terahertz frekvensterapi IKKE er medicinsk udstyr, og på ingen måde erstatter at opsøge sin lægen. Terahertz frekvensterapi blæserne påstår eller garanterer ikke, at kunne helbrede eller kurere noget som helst, og brugen er helt på eget ansvar!

SÅDAN KOMMER DU I GANG

Når man starter med at bruge terahertz blæseren anbefales det:

1) At drikke struktureret vand: blæs (helst ned i) et glas i 30 sekunder. En beholder med 1-2 liter i ca 2 minutter. En beholder med 4-5 liter i ca. 3-4 minutter. Prioriter det, og drik det hver dag. Det anbefales at man ikke bruger plastik beholdere.

2) Drik et glas lunkent/varmt struktureret vand inden du blæser.

3) Start med at blæse på de store meridianbaner, (hænder, fødder osv, se tegningerne) 1 minut hvert sted.

 

Iteracare. Sådan blæser du. frekvensterapi

4) Blæs på de områder af din krop der er udfordret i 5-20 minutter, brug din intuition, eller følg protekollerne.

5) Blæs så varmt du kan, området skal varmes op, men huden må selvfølgelig ikke brænde. Flyt blæseren roligt rundt, så det ikke bliver for varmt.

(læg evt. blæseren på en pude bag dig, så du kan blæse på de områder det er svære at nå)

6) Når du har fundet din rutine, så blæs efter din intuition. Når du blæser, så lig mærke til, om du mærker noget de steder på kroppen hvor du blæser.  Bliv evt. længere det eller de steder du mærker noget.

7) Drik 2 glas lunkent/varmt vand efter du har blæst.

8) Efter du har blæst så undlad at bade i 4 timer. Undgå aircondition, træk, kølige rum.

9) Drik så meget struktureret vand hver dag som du orker, og gerne min 2 liter.

10) Du kan blæse på alt du drikker (ikke kulsyreholdigt). Samt på salat, frugter, grøntsager osv, så find det der er passende for dig.

11) OBS; man må ikke blæse direkte på åbne sår, implantater, men på området rundt om.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ

Vær forberedt på, at du kan få detox symptomer det første stykke tid. Det varierer meget fra person til person hvordan det opleves. Det kan være hovedpine, migræne, ondt i maven, tynd mave, svedeture, meget urin, feber osv. Hvis det er for voldsomt, så drik mindre vand, og blæs mindre. Hold en pause et par dage.  Alle jeg kender, har oplevet en eller anden form for detox, der ikke har været alt for slem.  Har du brugt for hjælp til at komme i gang med blæseren, eller et terapiforløb, kan du kontakte mig her. 

FREKVENSTERAPI OG TRAUMEFORLØSNING

For mig er terahertz teknologien et supplement til terapi. Når jeg arbejder med Biologisk Traumeterapi, healer vi traumer i biologien. Vi arbejder på celleplan, og forløser fastlåste strukturer i biologien. Derfor finder jeg terahertz teknologien interessant. Det er 100% min opfattelse, at teknologien kan understøtte kroppens evne til at reparere sig selv. Jeg mener dog ikke at den skal stå alene i fht traumehealing, og derfor opfatter jeg den som et supplement. Når jeg arbejder med fysiske symptomer ud fra den psykosomatiske traumemodel, ser jeg også teknologien som et oplagt supplement. Et supplement der kan bruges hjemme direkte på de berørte steder. Teknologien har i flere tilfælde vist sig at kunne mindske smerter og inflammations tilstande.

Billederne på siden er til inspiration, og ikke en facitlist over punkter der kan blæses på. Billederne er fra en af producenterne af blæserne.

Jeg er altid klar til at svare på dine spørgsmål hvis du kontakter mig.

 

Iteracare. terahertz. hvordan blæser man

ÅNDELIG ENSOMHED af Asger Lorentzen

Jeg deler denne tekst med dig, da jeg selv har fået den anbefalet, og fik meget ud af at læse den.        Måske den også kan give dig en oplevelse?

 

Åndelig ensomhed er den form for ensomhed, hvor vi føler os isoleret som mennesker i et åndeligt vakuum, medens vi savner en dybere hjertekontakt.
Kender du den situation, hvor du er omgivet af mennesker, som du har let ved at kommunikere med, samtidig med at du føler dig ensom? Kender du den situation, hvor du måske har et godt parforhold, og alligevel føler dig ensom? Har du prøvet at sidde sammen med gode venner og pludselig opdage, at du har en form for indre tomhed og ensomhed, som disse venners selskab ikke kan dække over? Kender du den smerte i hjertet, som både fortæller dig, at du er isoleret og alene, og som samtidig giver dig en længsel efter en udefinérlig indre fylde og kærlighed? Kender du den desperation i hjertet, hvor du ser i øjnene, at du måske aldrig vil kunne opleve den kærlighed, der skulle afsluttet hjertets ensomhed? Har du af og til set en film, hvor hovedpersonerne i den lykkelige slutning får hinanden, samtidig med at du tænker, at selvom du fik en tilsvarende partner, så ville det ikke dække over din indre ensomhed? Hvis du kan svare ja til de fleste af disse spørgsmål, så kender du den åndelige ensomhed fra dit eget liv.

Når jeg har talt med åndeligt indstillede mennesker omkring den åndelige ensomhed, så har jeg lagt mærke til, at mange bliver forbavsede over at de ikke er alene om denne ensomhed. De troede, at det var dem, der var umulige eller mislykkede, eller som stillede for store krav, således at de ikke kunne tilpasses menneskenes verden. De havde med forbavselse lagt mærke til, at de ikke længere kunne bruge de måder, som andre anvender for at få afhjulpet ensomheden eller få en indre form for lykke og glæde. Samtidig var det gået op for dem, at selv om det hjælp med den indre tomhed, når de beskæftigede sig med det åndelige verdensbillede, så kunne de alligevel ikke finde en løsning, som kunne afhjælpe deres grundlæggende ensomhedsproblem.

Denne tilstand af at være fastlåst i den åndelige ensomhed kan således nemt give en fornemmelse af at være mislykket og utilpasset: “Det må være mig, der er noget i vejen med, siden jeg hverken kan tilpasses menneskenes verden eller Guds verden”. Derfor kan det være en stor lettelse at opdage, at en sådan tilstand er meget udbredt blandt åndeligt indstillede mennesker.

At være et åndeligt indstillet menneske betyder i virkeligheden, at vi har forladt den form for gruppebevidsthed, som er herskende i menneskerigets nuværende udviklingsstadium. På det nuværende udviklingsstadie lever hovedparten af menneskeheden i en form for gruppeidentitet, der skaber en grundlæggende tryghed i livet. Denne gruppeidentitet kan være den snævre families identitet; det kan være lokalsamfundets, landsbyens eller stammens identitet, og i vore dage kan vi søge at få en tilsvarende identitet og gruppetryghed i en form for storfamilie, kollektiver eller tættere nabofællesskaber. I en større skala findes gruppetrygheden ved sportsbegivenheder og nationale begivenheder, som kan hjælpe mennesker med at undgå følelsen af ensomhed og isolation. Stærkest kommer gruppetrygheden naturligvis igennem i parforhold, som bl.a. har den store psykologiske funktion at hjælpe mennesket med at undgå ensomhed.

 

Udskillelse fra gruppetryghed

Den åndelige vejs første trin betyder i virkeligheden, at vi begynder at skille os ud fra den gamle gruppeidentitet. Det svarer til drengen i H.C. Andersens eventyr om klokken, der som den eneste i landsbyen hører, at der er en klokke ude i skoven, som han må følge, selvom han derved må gå vejen alene. Problemet med den åndelige ensomhed er, at den åndelige vej grundlæggende kun kan gås alene. Den åndelige vej vil derfor i en vis forstand altid være ensomhedens vej. I den første del af ensomhedens vej føler vi især ensomhed som dette ikke at kunne forbinde os med de sociale sammenhænge i menneskeheden. Ensomheden består da i, at gruppe- og familielivet virker for tomt, samtidig med at vi ikke kan finde en erstatning for dette.

Den største ensomhed fra dette stadie kan i virkeligheden bestå i, at vi tilsyneladende har et godt familieliv, og alligevel føler vi hjertets smerte over at være alene. Her kan vi opdage, at vi er 100% alene, til trods for, at vi må ske er tæt sammen med et andet menneske. Det største problem med denne form for ensomhed er, at vi ikke kan kommunikere den videre til andre. Den ligger som en indre smerte i hjertet, der kan forværres af, at den hele tiden minder os om, at vi ikke er som de andre, og at vi ikke passer ind i menneskeheden.

Accept af at være alene

I den næste fase har vi mere eller mindre opgivet at få dækket ensomheden igennem andre menneskers selskab. Måske håber vi stadig på, at den eneste ene kan vække os ud af den grundlæggende ensomhed, men i så fald er vi bevidste om, at den eneste ene skal være en frelsende engel eller en rytter på en hvid hest. I begge tilfælde skal den mulige partner komme fra himlen – dvs. fra vort hjemmeunivers. Vort håb kan således være, at Gud sender en dual fra vort eget hjemmeunivers, som har indbygget i sig, at han eller hun forstår os, og at han eller hun kan fylde den smerte ud, som gnaver i et tomt rum i hjertet. Måske vil vi på dette stadie stadig blive mindet om, at vi er mislykkede i den almindelige familie- og gruppesammenhæng. Men vi er nået til den erkendelse, at vi ikke kan vende tilbage til gruppetrygheden, og at vi må finde en anden vej. Vi er således bevidste om, at vi skal gå fremad og ikke tilbage.

Vejen fremad kan vi da finde ved psykologiske teknikker, hvorved vi eventuelt kan få bearbejdet nogle af ensomhedstraumerne og nå frem til den grundlæggende erkendelse, at vi står alene i tilværelsen, og at vi tør virkeliggøre os selv som individuelle mennesker, selvom dette indebærer større risici for at være alene om tilværelsen. Til vor store forbavselse kan vi da opdage, at selv efterhånden som det lykkes at realisere os selv som individuelle mennesker, så kan ensomhedens smerte gnave videre i hjertet.

 

Ansporing til dybere søgen

På ensomhedens tredje trin begynder vi at blive bevidste om, at det eneste, der kan dække over ensomheden, eller som kan forløse ensomheden, er en dybere åndelig søgen. På dette trin bliver vi måske bevidste om, at Gud har givet os ensomheden, for at ensomheden kunne blive vor dybere ansporing til at søge tilbage til kærlighedens univers. På de tidligere trin hjalp ensomheden os med at frigøre os fra gruppeidentiteten, og den tvang os til at kæmpe med tilværelsen, den fik os til at indse, at de overfladiske, nemme og hurtige løsninger på tilværelsens problemer ikke længere kunne tilfredsstille vor åndelige søgen. Og den gav os muligheder for at forstå så mange flere facetter af livet, at det er som om, den skabte en ny og dybere etage i vor bevidsthed. I den tredje fase af ensomhedens vej opdager vi måske, at ensomheden hjælper os til at forstå, at vi først bliver lykkelige og tilfredse, når vi kan mærke den form for indre fylde, liv og kærlighed, som vi dybest set kender fra de åndelige verdener, som vi er udgået fra. Vi opdager her, at end ikke selvrealiseringens form for livsglæde kan tilfredsstille denne dybe længsel, som ensomheden ansporer.

 

Opløsning af ensomheden

Det paradoksale er, at ensomhedens smerte nu går så dybt ind i hjertet, at den nedbryder sig selv: Netop som ensomhedens smerte gør længslen efter Gud som kærlighed så stærk, at vi uundgåeligt vil kalde på Gud som den tilgivende og forløsende kærlighed, som vil opløse ensomheden. Når hjertets ensomhed er tilstrækkeligt stærk, bliver længslen efter guddommelig kærlighed så stor, at disse energier tilsammen vil nedbryde den stolthed, separatisme og andre jeg-identiteter, som tidligere var med til at gøre os ensomme. I denne fase af ensomhedens vej sker de store forløsningsprocesser, hvor vi trin for trin åbner vore hjerter for den forløsende kærlighedskraft.

Vi indser nu, at ensomheden først ophører, når vi smelter sammen med Sjælen eller med et andet udtryk for den guddommelige kærlighed. Vi opdager da, at tomrummet i hjertet kan fyldes ud af en guddommelig kærlighedsstrøm, som giver os en indre forbindelse med universets hjerte, Guds hjerte, Kristus, Jesus, Sjælen eller en anden vibration, der udgår fra ensomhedens plan.

Det største øjeblik i denne fase kommer, når vi opdager, at kærlighedsstrømmen er blevet så stærk og så permanent i vort hjertecenter, at det kan lykkes for os når som helst at åbne for denne. Dvs. at når ensomheden vender tilbage, er det op til os selv at åbne hjertet for Gud og således lade ensomhedens rum fyldes ud. Samtidig opdager vi, at der er sket et grundlæggende skift, så den dybe smerte, desperation og tomhed, der var forbundet med ensomheden, nu svinder bort.

Den subtile alenehed

I den sidste fase af ensomheden mærker vi ikke længere den store desperation og tomhed omkring vor livssituation. Vi lever med en relativt høj grad af indre livsglæde og fylde. Ensomheden er i et vist omfang blevet forvandlet til hjertets dybde, visdom og medfølelsesevne. I forhold til tidligere faser føler vi os ikke længere ensomme, og det er ikke så vanskeligt for os at se i øjnene, at vi eventuelt skulle leve resten af inkarnationen uden en partner eller under livsomstændigheder, som tidligere kunne fremkalde angst og ensomhed.

Ensomheden er nu blevet mere subtil og mindre smertefuld. Hvis vi vil spore den i hjertet, kan vi finde den som en ensomhed i forhold til ikke at være fuldt åbne for Gud, for kærlighedsverdenen og for det indre liv, som gennemtrænger den ydre verden. Denne form for ensomhed svarer til den tomhed, der stadigvæk er ved at være et menneske på det fysiske plan i modsætning til at være et diskarneret væsen i lysverdenerne. Denne fase af ensomhed svarer også til den mangel på indre fylde, kærlighed og glæde, som gør sig gældende, så længe vi er fokuseret i vore personligheder set i forhold til at være fokuseret på sjælsplanet.

Hvis denne fase af ensomhed markerer sig stærkt, kan den være et tegn på, at vi nærmer os en indvielse, som vil skabe en større grad af dagsbevidst enhed med Gud, enhed med kærlighedsverdenen og enhed med selve livsessensen bag fænomenernes verden. I denne fase af en-somhed kan der også opstå en ensomhedens smerte over de lidelser, som findes i den skabte verden generelt. Man kan således opdage, at de sidste spor af ensomheden først kan forløses, når man selv er med til at bygge bro mellem Guds verden og skabningens verden. Ensomheden kan da blive et udtryk for, at vore hjerter er åbne for den smerte, som andre væsener har, fordi de ikke mærker universets kærlighed.

Når vi forstår den åndelige ensomhed i sin helhed, da opdager vi, at ensomheden er uundværlig på den åndelige vej. Ensomheden gør os selvstændige, ensomheden modner os, ensomheden nedbryder bevidsthedens tendens til at være overfladisk, og ensomheden får os til at tage de store kampe om meningen med livet, Guds eksistens og vore egne livsformål. Det er ensomheden, der i visse inkarnationer gør os til narkomaner og alkoholikere, fordi vi ikke kan udholde individualiseringens processer. Men det er også ensomheden, som får os til at åbne os så dybt for Gud, at vi for altid erhverver evnerne til at leve midt i stemningernes verden og alligevel føle os forbundne med den verden, som vi er udgået fra.