fbpx

STRESS, ANGST og PTSD

STRESS, PTSD OG GENERALISERET ANGST

Rigtig mange af os oplever stress i vores arbejdsliv og/eller privatliv. Flere af os oplever at blive mere eller mindre syge af stress. Nogle en enkelt gang og andre flere gange i løbet af livet. I følge psykiatrifonden henvender omkring 500.000 danskere sig årligt til deres læge i forbindelse med stress. Et estimat lyder på at ca. 35.000 mennesker hver dag er sygemeldt på grund af stress. Ikke mindre end 30.000 personer indlægges på grund af stress. Og faktisk dør omkring 1.400 danskere hvert år af stress.

STRESS OPLEVES FORSKELLIGT

Symptomerne på stress er mange og forskellige. Heldigvis oplever vi ikke alle sammen dem alle. Og vi oplever dem også med forskellig intensitet. Når man er ramt af stress, fanget i stressen, kan det faktisk være svært selv at lægge mærke til symptomerne. Specielt i begyndelsen, og stress udvikler sig over tid. Ofte tage symptomerne mere og mere til, hvorfor vi hen ad vejen kan ”vænne” os til nogle af dem.

Vi lever samtidig i et præstationssamfund, og vi har vænnet os til at gå på arbejde, selvom vi ikke altid føler os 100% på toppen. Vi har vænnet os til indimellem at have en lille smule ondt i kroppen, og stadig præstere. Vi har også vænnet og til at have en vis grad af stress i kroppen. Hvilket heller ikke er skadeligt i små doser, i kortere perioder. Men når vi gennem længere tid overhører de små signaler som kroppen sender til os, så bliver det sværere og sværere at vide hvornår vi skal reagere.

SYMPTOMER PÅ STRESS

Stress kan blandt andet have følgende fysiske symptomer; - indre uro, - mavesmerter, - hjertebanken, - nedsat potens. -Man tager meget på eller -taber sig meget, - får ofte infektioner og måske - forværring af eksisterende kronisk sygdom.

Stress

Derudover er der også en række psykiske tegn som omfatter; - træthed, -irritabilitet og hukommelsesbesvær. - Generelt ulyst, -manglende/nedsat humoristisk sans, -manglende lyst til sociale arrangementer, -vredesudbrud, -tristhed.

Læg oven i det, at du døjer med søvnløshed. Enten at du ikke kan falde i søvn, og bruger flere timer på at tankerne kører rundt i hovedet. Eller at du vågner om natten og ligger lysvågen, igen ofte med tanker der kører rundt i hovedet. Eller begge dele. Du oplever også at være uengageret i ting du ellers har været engageret og interesseret i. Du er mere syg, eller har lyst til at melde dig syg, og du bruger flere stimulanser såsom kaffe, alkohol, stoffer og lignende. Du er ubeslutsom og har svært ved at få gjort ting, og i det hele tage mærke hvad du har lyst til.

SYMPTOMERNES VARIGHED OG INTENSITET

De fleste af tegnene på stress kender mange af os, og vi oplever dem af og til. Eller har gjort det på et tidspunkt i vores liv. Og det er helt normalt. De fleste har ondt i maven en gang imellem, eller en uro i kroppen når der skal ske et eller andet. Vi kan også i en periode have behov for mere hvile og være trætte, hvis vi har haft en travl periode, eller brugt os selv meget. Eller have svært ved at træffe en eller flere beslutninger, fordi det er store beslutninger der betyder meget for os. Det er helt fint og helt almindeligt.

Men går vi rundt med hjertebanken i længere tid, har uro i kroppen, og sover dårligt om natten, så skal vi lytte til kroppen. Mister vi samtidig appetitten og taber os, eller drikker en flaske vin hver aften for at falde i søvn, så er der ubalance i tingen, og vi skal reagerer.

PTSD OG DIAGNOSEN

PTSD er også en stress reaktion i kroppen, og mange af symptomerne kan minde om symptomerne fra stress. Ikke mindst fordi vi oplever forskellige symptomer og intensitet. PTSD eller posttraumatisk belastningsreaktion som er den officielle betegnelse i Danmark, adskiller sig fra stress.

PTSD stress

Det der helt klart adskiller PTSD og stress er, at man for at få PTSD diagnosen skal opfylde, at man skal have været udsat for en meget voldsom oplevelse. En oplevelse af katastrofekarakter, der ville give symptomer hos næsten alle der oplevede det. Symptomerne skal være opstået inden for maksimalt 6 måneder efter hændelsen.

PTSD OG SYMPTOMERNE

Man genoplever den voldsomme oplevelse igen og igen i form af flashbacks. Man bliver grebet af frygt, og kan opleve kraftige muskelspændinger og søvnløshed. Man gør alt hvad man kan, for at undgå situationer der på nogen måde minder om den voldsomme oplevelse. Det inkluderer steder, lyde, mennesker, film, tv-programmer, bøger, selve årsdagen for hændelsen og andet. Amygdala, kroppens alarmsystem er konstant på vagt, og man kan reagerer på selv små lyde.

PTSD angst

ÆNDRINGER I PERSONLIGHEDEN

De ovenstående reaktioner kan påvirke personligheden så meget, at man ændrer personlighed. Man kan opleve at miste interessen for ting man tidligere fandt interessante. Man kan have svært ved at mærke kærlighed og nærhed, og det kan derfor være svært at være sammen med andre mennesker. Også dem der er helt tæt på en.

Man kan også miste interessen for sig selv, og befinde sig i en tilstand af ligegyldighed og følelsesløshed, som kan føre til magtesløshed. Koncentrationsevnen er også ofte påvirket og det kan være meget svært at huske. Alle disse symptomer fører ofte også til at der udvikles en grad af depression. Selvmedicinering med alkohol, hash, stoffer for at mindske og ændre oplevelsen af symptomerne er ikke unormalt, hvilket forværrer symptomerne og situationen. Det er vigtigt at man får hjælp udefra. Og da det kan være svært, og uoverskueligt, selv at række ud efter hjælpen, er det vigtigt at folk omkring den traumatiserede tilbyder hjælp.

GENERALISERET ANGST

Jeg har skrevet andetsteds om mine definitioner af angst, som jeg kalder frygt, i stedet for angst. Denne definition er derfor kun ganske kort om den generaliserede angst, som jeg blot kalder angst. Angst kommer ud af det blå, i alle mulige situationer, uden at man egentlig ved hvad det handler om. Det kaldes også ”frit flydende” angst, da det ikke er forbundet med bestemte situationer, objekter eller steder.  Derudover bliver det beskrevet, at man bekymrer sig mere end ”normalt”. Man er i en mere eller mindre konstant tilstand af uro og ængstelse, som kan skyldes alt muligt. Man kan eksempelvis bekymre sig meget om sin økonomi, sit parforhold, sin bolig, arbejdet, eller mangel på samme. Man kan også bekymre sig for selve angsten, angsten for at angsten kommer igen.

 

stress angst

SYMPTOMERNE

Symptomerne ligner symptomerne fra PTSD og stress og forplanter sig i kroppen. Det kan eksempelvis være anspændthed, hjertebanken, hovedpine, brystsmerter, spændinger i musklerne og tørhed i munden. Symptomerne gør, at man kan tror at man fejler alt muligt fysisk, da symptomerne opleves som reelle fysiske smerter. Og igen er den forstyrret søvn også et symptom, der medfører udmattelse og træthed. Generelt vil jeg tilføje, at vores søvn påvirkes hver gang vi (i længere tid) ikke føler os godt tilpas. Det er derfor et symptom mange af os oplever, fordi mange af os, ikke 100% lever det liv vi ønsker at leve, og går på kompromis med værdier og overbevisninger.

DET ER MULIGT AT FÅ HJÆLP

Der er mange tilgange til behandling af stress, PTSD og generaliseret angst.  Og da vi alle er forskellige, er der også forskellige løsningen. Jeg hjælper dig gerne videre på din vej.

 

få hjælp

PTSD

PTSD er udløst af en voldsom begivenhed, eller en række af voldsomme begivenheder, og derfor er traume terapi det rigtige redskab, til at bearbejde disse begivenheder. Traume behandling, biologisk traume terapi, kan frigive den energi, der på et biologisk plan genaktiverer de fysiske symptomer der har forbindelse til hændelsen. Teknikkerne i biologisk traume terapi og tapping/EFT/TFT minder om hinanden og supplerer hinanden, traumeterapi er dog mere avanceret. Der er lavet mange studier i forhold til behandling af PTSD med tapping /EFT/ TFT hvis du har lyst til at dykke ned i dem.

STRESS

Stress kan også behandles med traumeterapi eller tapping, alt efter hvad der har udløst stressen. Og et stress forløb hos en stress-coach kan også være det rigtige valg for mange. Jeg kender personligt Michall fra lifeconsulting og kan varmt anbefale hans stress behandlings forløb, han er meget empatisk og dygtig.

GENERALISERET ANGST

Den ”fritflydende” angst der omtales her, kan have mange vinkler i forhold til behandling. Modsat PTSD er det ikke tydeligt hvad der udløser angsten, og det kræver en nysgerrig terapeut, der kan være støttende og vedholdende, og guide dig i at udforske dig angst. Der er mange tilgange til at arbejde med angst, og hvilken der er den helt rigtige for lige præcis dig, kan kræve en del undersøgelse.

 

KONTAKT MIG

Kontakt mig via formularen på siden eller ring på 26241636, eller send en mail til info@gertandersen.dk.  Du kan altid få en gratis 30 minutters samtale, online eller fysisk møde på Vesterbro i København. Sammen kan vi afklare om jeg er den rette til at hjælpe dig. Er jeg ikke den rigtig til at hjælpe dig, så henviser jeg dig gerne til en af mine kollegaer hvis det er muligt.