fbpx

spontan helbredelse

nøgler til spontan helbredelse
spontan helbredelse bog

NØGLER TIL SPONTAN HELBREDELSE

-Forfatteren Kelly Turner ph.d. som er psykoterapeut, forsker, rådgiver og underviser, har blandt andet været rådgiver for kræftpatienter på et stort kræftforskningshospital i USA. Da hun stødte på begrebet *Spontan helbredelse, undrede det hende hvorfor ingen læger interesserede sig for hvorfor og hvordan nogle overlever diagnosen uhelbredelig cancer. Hun fandt over 1000 beskrevne og publicerede  eksempler på *spontan helbredelse som ingen havde interesserede sig for at undersøge. Hun besluttede sig for at forske i det, og har rejst i 10 forskellige lande, i jungler, bjerge og afsidesliggende steder og interviewede over 50 ikkevestlige alternative behandlere, og gennemgået de mere end 1000 publicerede cases.

Undersøgelsen har fundet mere end 75 forskellige faktorer der har medvirket på forskellig vis, men de 9 der gik igen flest gange er gengivet i temaer i bogen: AT ÆNDRE KOSTEN RADIKALT, Kontrol over helbredet, følge sin intuition, urter og kosttilskud, slippe undertrykte følelser, øge positive følelser, modtage social støtte, dyb spirituel kontakt og sidst, at have gode grunde til at leve. Der er ikke nogen rangordning i den måde de er listet på.

Der bliver naturligvis gået i dybden med emnerne i bogen, og jeg tager kun overskrifterne frem her, for at sprede budskabet, og måske inspirere nogen? Måske skal vi de næste par måneder bruge noget af tiden på at forsøge at booste vores sind, krop og immunforsvar, gøre os mere modstandsdygtige overfor vinterens (og resten af årets) udfordringer? Bogen er skrevet om kræft, men man kan tage det som en inspiration på de områder det giver mening, om det er almindeligt velbefindende, sygdomme eller ubalancer i kroppen, må være op til den enkelte. Bogen står i kontrast til de sidste års fokusering på sygdom, hvor der stort set ingen oplysning om forebyggelse har været. Bogen inspirerer til at interessere sig for, og tage ansvar for, sit eget helbred og bidrage til helbredelse.  Jeg kan ikke stå til ansvar for det der står i bogen, og jeg vil ikke forsvare det, eller påstå det er hverken korrekt eller ukorrekt, jeg synes blot det er meget interessant og i sidste ende handler alt jo om vores overbevisninger. Nogle emner er lettere at gengive i overskrifter end andre, men vækker det et eller andet i dig, så køb, eller lån bogen og læs i dybden om undersøgelsen, og de indsatsområder du finder mest spændende og relevante. Jeg prøver at gøre det så kort som muligt, men samtidig så det måske giver en lille indsigt.

 

AT ÆNDRE KOSTEN RADIKALT, er første tema & kapitel.

..Det er ikke sådan at læger generelt ikke tror på at maden kan have en helbredende virkning, de har bare ikke lært noget om det. Hvis læger gav sig i kast med at studere det, ville de erfare at vi er hvad vi spiser, eftersom fødens celler bliver nedbrudt og bliver til kroppens celler. I øvrigt påvirker alt hvad vi spiser og drikker kroppens kar og væv direkte, og gør dem mere eller mindre inflammatoriske, alt efter hvad vi putter i kroppen…

Som noget af det første nævnes kvaliteten af VAND. Samtidig påpeges det at vi i Danmark har særdeles høj vandkvalitet i forhold til krav i resten af verden, og det er jo fantastisk! Filtreret vand med citron om morgenen, og et tilskud af spormineraler anbefales som udgangspunkt..

Kapitlet konkluderer i hovedpunkter:

 • Tag ansvar for din mad. Start blidt med at skære lidt ned på sukker, slik, mejeriprodukter, kød og forarbejdede fødevarer, og tilfør gradvist nogle sundere alternativer (f.eks. kokos is, quinoa, Pinto bønner, hampemælk). Gradvist kan de udelukkes mere og mere.
 • Spis mindst 1 frugt eller grøntsag til hvert måltid, indtil mindst 50% af måltider består af frugt eller grønt. Jo mere jo bedre.
 • Prioriter hvilke madvarer du VIL købe økologisk (minimum kød og mejeriprodukter og de produkter der er udsat for flest pesticider).
 • Start dagen med et glas filtreret vand med citron. Undgå i videst muligt omfang brug af flasker med BPA

Næste skridt kan være at presse frisk økologisk frugt og grønt, samt helt at udelukke alt sukker der ikke kommer fra frugt.

 

LAD MAD VÆRE DIN MEDICIN OG MEDICIN VÆRE DIN MAD.

Hippokrates.

Hippokrates mente at den bedste medicin var sund mad og vand, og medikamenter og operation absolut sidste udvej.

Spontan helbredelse defineres i bogen som: (forkortet og sammenskrevet) Når kræft går i sig selv uden brug af kemisk medicin. Kemisk medicin ikke virker og ikke bedre kræften hvorefter der skiftes til alternativ behandling som fører til helbredelse. En kombination af kemisk medicin og alternativ behandling som fører til overlevelse i minimum 5 år, til trods for statistisk overlevelse på under 25%.

 

KAPITEL 2: AT TAGE KONTROL OVER HELBREDET

”..*Spontane overlevere forholder sig til helbredet ved at tage kontrol over egen helbredelses process, hvilket er af afgørende betydning. Ud fra det jeg har lært, drejer det sig om at få kontrol over eget helbred på 3 felter; At have en aktiv rolle (modsat en passiv rolle) i forbindelse med sit helbred, villighed til af foretage forandringer i sit liv, og at være i stand til at modstå modstand…” ”  ..Det næste aspekt af at tage kontrol over egen helbredelse er, at du, for at helbredelsen kan finde sted, er nødt til at være villig til at analysere dit liv og foretage forandringer.. Det adskiller sig fra den moderne medicins paradigme, hvor man sjældent giver sig tid til at analysere den enkelte patients særlige livsstil og i stedet er tilbøjelig at ordinere piller som hurtig løsning eller en operation for at afhjælpe et problem..” ” ..Så på baggrund af de undersøgelser der viser at hjælpeløshed kan svække vores immunforsvar, og ud fra observationsundersøgelser der viser at det at tage kontrol er et fælles træk blandt *spontane overlevere, kan man vist roligt konkludere at det er vigtigt at have en aktiv rolle, frem for en passiv rolle, i forbindelse med sit helbred. Det er måske ligefrem en afgørende faktor for kroppen evne til at helbrede sig selv.”

 

Kapitlet opsummerer følgende:

 • Find en læge som ikke bliver irriteret over dine spørgsmål, heller ikke det du selv har undersøgt. Når du har funden dén læge, så udvid det til at gælde alle dine behandlere; akupunktør, massageterapeut, energihealere, ernæringsvejleder osv.
 • Find ud af hvordan du vil undersøge ting, hvilke kilder du har tillid til. Læs mindst 1 helbredsrelateret artikel fra en af disse kilder om ugen. At holde dig informeret er det vigtigste du kan gøre for egen healing.
 • Brug et ark papir og noter 3 overskrifter; fysisk,  -  mental / følelsesmæssig   -  Analyser alle aspekter af disse områder, og finde de hovedområder der giver mening for dig at forbedre, hvor du mener du kan skabe mere glæde / lykke for dig selv. Arbejd herefter med disse hovedområder først.
 • Find en ansvarspartner. Når du selv begynder at tage kontrol over din helbredelses process, vil du møde modstand og tvivl fra omgivelserne. Din ansvarspartner skal være en IKKE KRITISK person, som drager dig til ansvar for de forandringer du foretager, og vil foretage, så du bedre kan modstå kritikken fra omgivelserne. Du kan gøre det samme for den anden person.

 

HEALING ER DEN GRUNDLÆGGENDE NØGLE TIL SUCCES.

Pablo Picasso.

 

 

 

Kapitel 3; AT FØLGE SIN INTUITION 

”..Selvom der ikke er meget forskning i intuition, så ved forskerne dog at der er over 100 millioner neuroner i vores fordøjelseskanal, samme slags som findes i hjernen. Det forklarer hvorfor vi nogle gange har en helt klar ”mavefornemmelse” for en sag. Maven kan med dens 100 millioner neuroner tænke på samme måde som hjernen kan, og mave-hjernen kan handle uafhængigt af hoved-hjernen (f.eks. når vi mærker et jag i maven). Maven kan give dig følelsen af stress, angst, uro når den fortæller dig, at DER HER skal du absolut holde dig fra at gøre, på samme måde som du kan føle lykke, opstemthed og glæde når den fortæller dig at DET HER skal du absolut gøre. Undersøgelser har vist, at når det drejer sig om vigtige beslutninger såsom at vælge et nyt job, købe nyt hus, indgå et ægteskab, giver det et bedre resultat at stole på sin intuition frem for sin logiske tænkende hjerne”..  ..”De spontane overlevere, jeg studerer, tror på, at kroppen har en medfødt, intuitiv viden om, hvad den har brug for til at blive rask, og at den ofte kan fortælle dig, hvorfor du blev syg i første omgang. Det er derfor, mange spontane overlevere tror, det er afgørende vigtigt at spørge sin intuition, før man lægger en plan for helbredelsesprocessen. Interessant nok striden denne overbevisning mod den tænkning, som er typisk for vestlig medicin. Her holder man patienterne ude af planlægningsprocessen, mens de vestlige eksperter bestemmer hvad der er i vejen med deres krop, og hvad der skal gøres ved det”..

Kapitlet opsummerer følgende:

 

 • Prioriter tid til afslapning uden bøger, tv, radio og andre lignende forstyrrelser. Lyt evt. til stille beroligende musik og lad sindet dagdrømme uden bekymringer og uden at skulle beslutte noget.
 • Når du er i din helt afslappede tilstand, sindet er roligt uden for mange tanker, så lær en teknik der giver dig kontakt med hjernens limbiske del. Man kan altid finde sin egen metode / måde at gøre det på, eller prøve nogle af følgende forslag:

 

 • Guidede visualiseringer som er beregnet til at lære at forstå et bestemt problem eller udfordring. De findes mange steder på nettet eller på CD, itunes osv.
 • Meditation kan føre til nogle stærke intuitive indsigter hos mange mennesker. Start evt. med guidede meditationer indtil du vænner dig af med guidningerne og kan meditere i stilhed.
 • For nogle fungerer det godt at bruge dagbog, når man f.eks. skriver om ” den ene ting jeg vil prioritere at ændre i mit liv er…” eller ”den dybere årsag til mit problem er…”
 • Drømme. Skriv et spørgsmål ned til dig selv, og læs det lige inden du går i seng. Øv dig i af bemærke den afslappede tilstand der opstår lige inden vi falder i søvn, og bed dit intuitive selv om svaret på dit spørgsmål i dine drømme. Skriv så meget du kan huske ned lige når du vågner.

 

 

I LIVSVIGTIGE ANLIGGENDER BØR BESLUTNINGEN KOMME FRA DET UBEVIDSTE,

FRA ET STED INDEN I OS SELV.

Sigmund Freud

 

Kapitel 4; AT BRUGE URTER OG KOSTTILSKUD

…”Den vigtigste forskel mellem kemoterapi på den ene side og vitamintilskud og urtemedicin på den anden er, at hovedparten af al kemoterapi er beregnet på at dræbe kræftceller, mens de fleste tilskud er beregnet til at styrke immunforsvaret, så det kan fjerne kræftcellerne. Disse to behandlingsmetoder udspringer af to meget forskellige måder at anskue kræft på i almindelighed. Dagens konventionelle medicin har en tendens til at se kræft som en indtrængende fjende, kroppen ikke kan bekæmpe..” ..”for at slippe af med kræft er der nødvendigt at ændre de betingelser, den trives under. >De (spontane overlevere) tror med andre ord, at kræft kun kan vokse og overleve i et bestemt miljø, hvor der for eksempel findes blokeringer i form af stillestående energi, er mangel på ilt og næringsstoffer, er fyldt med bakterier og vira og så videre. Hvis du ændre de underliggende betingelser i kroppen, så de bliver sundere, vil kræftcellerne dø af sig selv..” ”..Hvis vi brugte flere antibakterielle fødevarer i madlavningen, for eksempel hvidløg eller gurkemeje, kunne vi nedbringe vores uhæmmede brug af antibiotika. Hvis vi bevægede kroppen ikke dagligt, men en gang i timen, kunne vi holde op med at tage kosttilskud for smerter, ex glucosamin. At sove 8 timer eller mere hver nat i totalt mørke ville gøre at vi ikke behøver et tilskud af melatonin. 15 minutter i solen hver dag ville gøre at vi ikke behøver tilskud af D-vitamin. At spise en kost med et lavt sukkerindhold og forarbejdede kulhydrater ville betyde at vi kunne holde op med at tage antiinflammatorisk tilskud som fiskeolie..”

 

 

Kapitlet opsummerer en masse konkrete råd om vitaminer, mineraler og andre produkter, som jeg udelader her, så der ikke opstår tvivl om hvorvidt jeg anbefaler det, DET GØR JEG IKKE, jeg skriver bare om det jeg finder spændende.

 

Kategori 1; Kosttilskud der hjælper dig med at fordøje din mad.

 • Fordøjelsesenzymer, hjælper dit fordøjelsessystem med at nedbryde maden Specielt (produkter)
 • Præbiotika og probiotika, er gavnlige eller gode bakterier som lever i fordøjelseskanalen, hjælper med at fordøje maden og styrker immunforsvaret.

 

Kategori 2, Kosttilskud der bidrager til at afgifte din krop.

 • Midler mod svamp, er med til at mindske mængden af candida og andre former for svamp. (forslag til produkter)
 • Midler mod parasitter, er med til at nedsætte mængden af af parasitter som sætter sig i fordøjelseskanalen og generer fordøjelsen og immunsystemet. (eksempler på produkter)
 • Bakterie og virusbekæmpelse, bidrager til at fjerne underliggende bakterie og virus infektioner i i kroppen. (produkt forslag)
 • Midler til at afgifte leveren. Leveren er vores primære afgiftningsorgan, kosttilskud kan lette den opgave feks i fht tungmetaller. (produktforslag)

 

Kategori 3, Kosttilskud der styrker immunforsvaret.

 • Mange urter og vitaminer er med til at styrke immunforsvaret. Blandt de mest populære er (produkter)
 • Vitaminer og hormoner, Mange overlevere tager (produkter) indtil mængden af disse er normal i blodet. Din læge kan med en simpel blodprøve teste om du behøver tilskud eller ej.

 

 

 

KUNSTEN AT HELBREDE KOMMER FRA NATUREN, IKKE FRA LÆGEN.

Paracelsus, læge fra det 16. århundrede

 

Kapitel 5; AT GIVE SLIP PÅ UNDERTRYKTE FØLELSER:

”…Overraskende nok er kun 2 ud af de mest anvendte 9 nøgler til spontan helbredelse i denne bog af fysisk art (Kostændringer & urtemedicin og kosttilskud). Resten er af følelsesmæssig eller  art… ..Kapitlet her handler om de følelser fra vores fortid, vi holder fast i, og deres forbindelse til vores fysiske helbred. For at undersøge dette emne i dybden vil vi først se på, hvorfor undertrykte følelser, specielt stress og frygt, er dårlige for helbredet. Derfra vil vi komme ind på, hvordan følelser bearbejde optimalt, og gå videre med historien om, hvordan en af de spontane overlevere gav slip på sine undertrykte følelser som led i helbredelsen af sin lungekræft…” ”..Undertrykte følelser er alle følelser fra fortiden, du holder fast i, hvad enten de er positive eller negative, bevidste eller ubevidste. De mest almindelige følelser vi fastholder er negative følelser som for eksempel stress, frygt, traumer, fortrydelse, vrede eller sorg, men det kan også være en positiv følelse som lykke. De fleste vil mene at det er godt at fastholde lykke, men når lykke er knyttet til fortiden, forvandles det hurtigt til nostalgi, som fastholder os i en fokusering på en erindring om lykke i fortiden i modsætning til faktisk lykke i nuet…” ” .. Det hovedbudskab jeg vil have at du tager med fra dette kapitel, er at vi aldrig bør føle frygt, vrede, sorg, stress og så videre, men snarere, at vi skal forsøge ikke at holde fast i en bestemt følelse alt for længe ad gangen, uanset om den er positiv eller negativ. Følelser skal flyde gennem kroppen ligesom bølger, der slår op på stranden -  ind og ud igen… Målet er ikke at tvinge os selv til at være glade hele tiden, men at lade alle slags følelser, - hvad enten de er positive eller negative – flyde ind i os og væk fra os, så intet fra fortiden bliver båret med ind i nuet og hvert øjeblik kan være en lejlighed til at opleve en ny følelse. ”

 

 

Kapitlet opsummerer følgende;

 • Før dagbog over dine tanker, er populært hjemmearbejde inden for kognitiv adfærdsterapi. Du skal observere de bagved liggende tanker der får dig til at føle glæde eller tristhed, og som mange af os ikke er bevidste om. Hyppige bagvedliggende tanker er jeg duer ikke til noget  eller verden er et farligt sted. Når du er kommet så langt så find en god terapeut, og slip de bagvedliggende tanker der ikke tjener dig. (forkortet og sammenskrevet)
 • Lav en liste over følelsesladede øjeblikke, så langt tilbage du kan huske, både positive og negative. Kig herefter listen igennem, husk alle situationerne så godt som muligt. Når du er klar, brænder du listen, samtidig med at du slipper alle de følelser der relaterer sig til de undertrykte følelser fra situationerne.
 • Praktiser daglig tilgivelse, hver morgen når du vågner ved at tænke på en ting eller episode fra fortid eller nutid som du kan tilgive. Hvis der ikke dukker noget om, tilgiver du bare dig selv for noget du har gjort tidligere.
 • Tag et kursus i stresshåndtering, et populært et er MBSR (mindfulness baseret stress reduktion), hvor du lærer meditationsteknikker til stresshåndtering.
 • Opsøg en healer eller terapeut. Gå i det mindste i en kort periode hos en god energihealer eller psykoterapeut og forløs undertrykte følelser fra fortiden.
 • Prøv hypnose, desensibilisering ved hjælp af omprogrammering af øjenbevægelser (EMDR). For at slippe undertrykte følelser kan det være nødvendigt at bruge teknikker som hypnose eller EMDR, (eller anden energi-psykologi).

 

 

 

VREDE ER EN SYRE, SOM KAN GØRE MERE SKADE PÅ DET KAR, DEN GEMMES I,

END PÅ NOGET, DEN UDGYDES OVER.

-Mark Twain

 

AT ØGE POSITIVE FØLELSER, er tema i kapitel 6.

..”Når vi er glade og kærlige, bliver kroppen oversvømmet med kræftbekæmpende immunceller, følelseslivet er fri for stress og bekymringer og relationer i det sociale liv og på arbejdet forbedres. De overlevere jeg undersøger, arbejder systematisk på at finde måder at øge den mængde kærlighed, glæde og lykke de oplever i nuet, på..””..Når vi føler glæde eller kærlighed, fortæller hormonerne kroppen at den skal bruge tid på at reparerer ødelagt celler, fordøje maden og helbrede infektioner..””..Hver gang vi føler kærlighed og glæde sender kirtlerne i hjernen et væld af af helbredende hormoner ud i blodkredsløbet, blandt andet serotonin. Relaxin, oxytocin, dopamin og endorfiner. Disse hormoner kommunikerer øjeblikkeligt med alle kroppen celler og giver dem besked på at gøre ting som (forkortet): Sænke blodtryk og puls og kortisolniveau. Gøre vejrtrækningen dybere, fordøje maden langsommere. Øge aktiviteten i de røde og hvide blodlegemer, så immunforsvaret støttes. Øge de naturlige dræberceller som hjælper med at dræbe kræftceller, og fjerne infektioner..”

”..Det livsbekræftende budskab i dette kapitel er meget enkelt; hvis du er under kronisk stress, kan din krop ikke helbrede sig selv. Men hvis du beslutter dig for at være lykkelig i 5 minutter hver dag, forsyner du dit immunforsvar med raketbrændstof. Jeg forsøger selv at finde nogle øjeblikke med kærlighed, glæde og lykke hver dag, at være lykkelig hver dag, i bare 5 minutter, er lige så vigtigt for dit helbred som nogen form for medicin.”

 

Kapitlet sammenfatter følgende:

 • Indled hver dag med et smil eller en følelse af taknemmelighed. Start evt. dagen med at se dine sjove yndlingsvideoer på youtube, eller du kan have en dagbog ved din seng, og som det første du gør om morgenen, er at skrive 5 ting ned som du er taknemmelig for.
 • Overvåg dine medier. Vi bliver bombarderet med information, hvoraf det meste er negativt og skaber frygt. Sørg for at le og føle taknemlighed FØR du læser dagens nyheder, og sorter i de nyheder og information du vil tage ind.
 • Kig din underholdning igennem. Sorter i det du ser, dramaserier og mordmysterier kan være spændende, men de styrker ikke dit immunsystem på samme måde som komedier. I stedet aktiverer de stressreaktion i kroppen, tilføj derfor en sjov tvserie eller komedie til din underholdning.
 • Find sjove venner. Familie og venner kan ligesom skræmmende nyheder og dramatisk underholdning udløse stress i kroppen, i stedet for at aktiverer helbredelsesrespons. Gennemgå dine relationer og spørg dig selv ”føler jeg mig drænet eller beriget af denne person”, og prioriter de mennesker de giver dig energi.
 • Bliv aktiv. Find aktiviteter der bringer glæde og som du kan udføre dagligt. Motion, gå en tur i naturen, ordne have, synge, danse, mediterer, fotografere, lave mad, ringe til gamle venner, give en gave til nogen, vær med i et lokalt kor eller udfør frivilligt arbejde. Lav mindst 3 ting om ugen der bringer dig glæde (at se TV tæller ikke med). Hvis du er en af de mange der har glemt hvordan du er glad, så brug et stykke papir og skriv nogle situationer ned, hvor du mindes at have moret dig og været glad. Brug listen til inspiration.
 • Tjek ind hos dig selv hver aften. Inden du sover skal du spørge dig selv ”havde jeg mindst et lykkeligt øjeblik i dag”? Bid mærke i det øjeblik og vær taknemmelig for det. Kan du ikke finde det øjeblik, så smil for dig selv og vær taknemmelig for det der er.

 

LIVETS FORMÅL ER AT VÆRE LYKKELIG

14. Dalai Lama

 

AT TAGE IMOD STØTTE FRA ANDRE, er tema i kapitel 7.

”..Mennesker er af natur sociale væsner, mennesker har brug for hinanden på et helt basalt niveau for at overleve.. ..Mennesker bliver ved at være afhængige af hinanden resten af livet, fordi det at stå sammen historisk set har vist sig at forbedre vores personlige sikkerhed og fødevareproduktion..” ”..Næsten alle spontane overlevere jeg undersøger, mener at den kærlighed de fik fra andre, mens de var syge, faktisk hjalp deres fysiske krop til at blive helbredt. For nogle kom det som en overraskelse. De havde ikke ventet at kærlighed kunne få denne håndgribelige virkning på deres krop. For andre bestod prøvelsen i den mængde af kærlighed, der pludselig strømmede dem i møde, ikke bare fra nær familie men også fra venner de havde glemt alt om..”..”videnskabeligt set er der mange beviser, som støtter tanken om, at det er gavnligt for det fysiske legeme at modtage følelsesmæssig støtte fra andre. Ud fra et mere generelt perspektiv har undersøgelser gentagne gange vist, at mennesker med flere sociale kontakter lever betydeligt længere end mennesker  med færre sociale kontakter, og de har også en lavere forekomst af kræft. Det, der er så utroligt ved de sociale kontakters styrkende virkning på helbredet, er at de har vist sig at være mere gavnlige end motion, sund kost, eller endda at holde op med at ryge og drikke..””..Det andet aspekt af at modtage kærlighed og støtte er tanken om, at det overordnet set handler om ikke at føle sig alene, ikke at føle sig ensom, selvom måden vi opnår dette på varierer fra menneske til menneske..” ..”Det tredje aspekt af at modtage kærlighed er vigtigheden af fysisk berøring i forbindelse med helbredelse. Jeg taler ikke om sexuel kontakt, men om enkle ting som at få et knus, lægge armen om en andens skulder, give massage der letter smerter. For mange af de overlevere jeg arbejder med, er det at blive rørt ved regelmæssigt af andre en vigtig del af deres helbredelsesproces..”

 

Kapitlet sammenfatter i 2 kategorier (om man er kræftpatient eller pårørende til en kræftpatient), jeg har sammenskrevet, så det ikke fremgår som gode råd til hverken det ene eller andet, men bare gode råd 😊(der er flere direkte råd til patienter og pårørende i bogen som jeg udelader her).

 

 

 • Kontakt en du holder af, ved bare at tage telefonen i dag og gøre det. Fortæl vedkommende at du har tænkt på ham/hende, og vil høre hvordan det går. Er det på telefonsvarer, fortæller du også at personen ikke skal føle sig forpligtet til at ringe tilbage. I morgen ringer du til en anden person. Denne enkle handling, bevirker et skyl af helbredende hormoner i kroppen.
 • Meld dig på et lokalt motionshold med blid gruppetræning. Spis sundt og tilbyd et sundmåltid til dine nærmeste.
 • Vær ikke bange for at bede om hjælp hvis du har behov for det. Dine venner, familie og bekendte ønsker at hjælpe dig på de måder de kan, men hvis du ikke beder om det, ved de ikke at du har et behov.
 • Tilbyd din hjælp til dem i din omgangskreds der har behov for hjælp.
 • Planlæg en dag med tid til forkælelse. En eftermiddag i en spa eller at overvære en sportsbegivenhed kan give glæde.

 

 

I FATTIGDOM OG ANDRE AF LIVETS ULYKKER ER SANDT VENSKAB ET SIKKERT TILFLUGTSSTED.

-Aristoteles

 

Kapitel 8; AT OPNÅ DYBERE SPIRITUEL KONTAKT

”Dette kapitel overvejer tanken, i dens enkleste form, om fysisk helbredelse som følge af ens forbindelse med en dybere (eller højere) energi, der af nogle mennesker personificeres som Gud, af andre kaldes sjælen, og af endnu andre betragtes som allerstednærværende livskraft, der kan betegnes som energi, chi eller prana. Her i kapitlet vil jeg omtale den som spirituel energi, men hvis du har det sådan, at ordet spirituel får dig til at krympe, kan du bare erstatte det med dyb fredfyldt energi..” ”..Dette kapitel ser på en tredje slags kærlighed, jeg kalder for spirituel kærlighed, og som mange af de mennesker jeg studerer kalder betingelsesløs og universel kærlighed. De beskriver at de mister fornemmelse af at være adskilt fra andre, de føler ikke længere individualitet, men smelter i stedet sammen med alt og alle. Denne følelse begynder at oversvømme hele deres væren, når de er engageret i den spirituelle praksis. Den kommer ikke fra nogen bestemt kilde, og retter sig mod alting. De beskriver det som en dyb universel kærlighed, vi har adgang til i en hvilken som helst situation, men kun hvis vi aktivt forbinder os med den..” ”..Vi lever i en kultur, der prioritere individualisme frem for alt andet.  Vi lærer at blive individuelle borgere, der lever uafhængige og adskilte i forhold til andre mennesker. Men alle de store spirituelle traditioner lærer os lige det modsatte – at vi usynligt er forbundet med hinanden gennem tætte bånd, og at vi i virkeligheden består af den samme spirituelle energi. Hvis du endnu ikke har oplevet den universelle kærlighed, hvor følelsen af individualitet forsvinder og du føler dig forbundet med alt og i fred med alt, så har du formentlig endnu ikke haft en fuldgyldig oplevelse af denne tredje slags kærlighed, som mange spontane overlevere beskriver som den dybeste kærlighed der findes..””..Forskerne er kommet langt  i udforskningen af de fysiske virkninger af en spirituel praksis, og jeg tror, de en dag vil være i stand til at forklare, præcis hvorfor og hvordan Matthew (beskrevet i kapitlet) blev helbredt ved at bruge meditation til at få kontakt med det spirituelle. Indtil da, er det vigtigste du kan tage med fra dette kapitel nok, at spiritualitet kan være en fysisk og sanset oplevelse af betingelsesløs kærlighed, der opstår som følge af daglig praksis i form af meditation, bøn eller selv dans, sang, havearbejde og så videre. Begrebet spiritualitet behøver være begrænset til en række religiøse forestillinger..””..Det er derfor jeg råder kræftpatienter til at finde en spirituel praksis, der fungerer for dem – ikke blot fordi det beviseligt styrker immunforsvaret, men også fordi det ganske enkelt føles fantastisk..”

 

Kapitler sammenfatter følgende:

 • Dyb vejrtrækning. Brug et øjeblik på at lægge alt til side, lukke øjnene og trække vejret dybt 10 gange. Læg hænderne nederst på maven og mærk hvordan maven bevæger sig op og ned med vejrtrækningen. Når du åbner øjnene, så mærk om du føler dig mere rolig. Beslut dig for at gøre det hver dag i 2 uger.
 • Gå en tur i det fri, kun med dig selv, og evt. lidt beroligende musik. Prøv ikke at tænke på noget, bare kig på verden omkring dig. Hvis dine tanker begynder og du bliver rastløs, så prøv dette lille mantra; på din indånding siger du til dig selv jeg er taknemmelig for og på udåndingen siger du svaret. Beslut dig for at gøre dette i 2 uger.
 • Guidet visualisering. Mental billeddannelse er er et kunstgreb til at standse tankerne, fordi det får bevidstheden til at fokusere på billederne i stedet for at løbe løbsk. Beslut dig for at gøre dette i 2 uger.
 • Guidet meditation, kan lige som visualisering lånes på biblioteker, hente på nette, købes på itunes osv. Jon Kabat-zinn og Eckhart Tolle foreslås. Beslut dig for at gøre det hver dag i 2 uger.
 • Daglig bøn. Hvis bøn appellerer til dig, kan du afsætte tid til det hver dag i mindste 5 minutter. Træk vejret dybt mens du beder, og se om du kan få kontakt med en fredfyldt og guddommelig energi.
 • Spirituelle grupper kan evt også findes i dit område. Mange mennesker oplever at det at praktisere i en gruppesammenhæng letter koncentrationen og giver dem den støtte, de behøver for at gøre det til en daglig vane, hvis de lige er ved at starte med at få en spirituel praksis.
 • Grupper på nette, kan også være en mulighed hvis ikke der er fysiske grupper der hvor du bor. Vælg en praktisk orienteret gruppe, hvor deltagerne opfordres til at holde øje med, hvordan deres daglige praksis går.

 

DEN STØRSTE MISFORSTÅELSE INDEN FOR SYGDOMSBEHANDLING ER,  AT DER FINDES LÆGER TIL KROPPEN OG LÆGER TIL SJÆLEN,  SKØNT DE TO TING IKKE KAN ADSKILLES.

-Platon

 

Kapitel 9; AT HAVE GODE GRUNDE TIL AT LEVE

”..Spontane overlevere og alternative behandlere understreger, at en persons ønske om at overleve skal udspringe fra den inderste kerne i vedkommendes væsen og være betingelsesløs. Den urokkelige overbevisninge er; Ja! Jeg ænsker at blive ved med at leve. Der er ingen tvivl i personens sind om, at han eller hun er totalt begejstret for livet og ønsker at blive på jorden så længe som muligt..”  ”.. Bevidstheden styrer koppen og ikke omvendt. Det er videnskabeligt bevist, at når man har en stærk følelse eller tanke, bliver der øjeblikkeligt udskilt kraftfulde hormoner i blodstrømmen, som enten har gavnlige eller skadelige virkninger på immunforsvaret afhængigt af karakteren af følelsen eller tanken. Set ud fra den alternative lægekunst trækker vi chi ind i kroppen, hvis vi har gode grunde til at leve – lidt som at trække vejret dybt. ..””..Men hvis vi ikke er glde for at være her, vil vi til sidst ikke hente tilstrækkelig chi ind til at holde kroppen i live, og chi er den energi der giver kroppen liv..” ”..En anden indikation stammer fra en lignende undersøgelse af ældres menneskers vilje til at leve. I denne undersøgelse levede de ældre mennesker længst, der havde en stærk vilje til at leve, uanset deres alder, køn, eller forudgående sygehistorie. I denne undersøgelse spiller gode grunde til at leve altså større rolle end ting som at være syg eller at være ældre end mennesker i dine omgivelser, når det handler om, hvem der lever længst..”

Bogen sidste kapitel, inden konklusionen, sammenfatter følgende:

*Skriv ned hvor mange år du ønske at leve. Forskning viser at de fleste mennesker der bliver 100 år eller mere, hele tiden, ud fra en dyb overbevisning, vidste at de ønskede at leve, til de blev mindst 100 år. Klæb en gul post-it op med den alder du ønsker at blive, så den er synlig hver dag ved dagens start.

*Skriv ønske udgaven af din nekrolog ned. Det kan lyder morbidt, men sæt dig ned med beroligende musik, og nedskriv din nekrolog, medmindre det strider mod din religiøse overbevisning. Skriv også ned hvem der helst skal overleve dig. Selv om det er meget følelsesladet, så er det min erfaring at det er en effektiv måde, at konfrontere sin frygt for døden på, og bringe sine dybeste ønsker for dagen.

*Lav en liste over alle nuværende gode grunde til at leve og nyde tilværelsen. Gør det når du er i godt humør, så du kan lave en dejlig lang liste over alle de ting, der for tiden giver mening og glæde. Sæt en stjerne ud for de ting du vil forstærke og have mere af.

*Prøv denne effektive øvelse til at finde dit kald i tre trin. Rick Jarow; The ultimate anti-career guide; the Inner path to finding your work in the world. Efter min mening af de mest effektive måder at komme i kontakt med sit dybeste kald på.

1.Sørg for at udføre del 1 og 2, inden du læser del 3, så den ikke farver øvelsen.

*Forestil dig du har ubegrænset rigdom, er sund rask og garanteret total succes med det du måtte sætte dig for at lave. Lad fantasien boltre sig. Tag et papir, og skriv ned hvad du ville gøre med dit liv. Sørg for at få de ting med der vedrører familie, karriere, hobby, bolig, rejser, fællesskaber osv

*En anden dag tager du igen et stykke papir. Nu forestiller du dig at du skal dø om halvandet år af et smertefrit hjertestop, der ikke kan forhindres. Der er ingen andre omstændigheder der ændrer sig, du får ikke flere penge eller noget i den stil, hvordan vil du så tilbringe det sidste halvandet år af dit liv.

*Når du har udført ovenstående læses dette! Pointen med øvelsen er at når svarerne i de to øvelser ligner hinanden, vil du være tæt på dit kald. Du har erkendt og identificeret nogle af dine dybeste ønsker her i livet, når den måde du vælger at leve dit liv på (hvis du havde succes og ubegrænsede midler) begynder at være i harmoni med det, du ville vælge at gøre med dit liv, hvis du blot havde halvandet år tilbage.  Led efter det dine svar i pkt. 1 & 2 har til fælles.

 

JEG TROR IKKE, MENNESKER LEDER EFTER LIVETS MENING I NÆR SÅ HØJ GRAD,

SOM DE SØGER EFTER OPLEVELSEN AF AT VÆRE I LIVE.

-Joseph Campell

Spontan helbredelse defineres i bogen som: (forkortet og sammenskrevet) Når kræft går i sig selv uden brug af kemisk medicin. Kemisk medicin ikke virker og ikke bedre kræften hvorefter der skiftes til alternativ behandling som fører til helbredelse. En kombination af kemisk medicin og alternativ behandling som fører til overlevelse i minimum 5 år, til trods for statistisk overlevelse på under 25%.